Свет

Министар одбране Белорусије: Нећемо никога напасти

Ниво војне опасности у Белорусији ће порасти, како расте притиск Запада на Руску Федерацију, поручио министар одбране Белорусије Виктор Хрењин
Министар одбране Белорусије: Нећемо никога напастиwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Министар одбране Белорусије Виктор Хрењин изјавио је да белоруска војска неће никога напасти, те да се груписање трупа Белорусије и Русије спроводи у одбрамбене сврхе, с обзиром на дешавања у близини граница те државе, саопштило је ово министарство, а преносе "РИА Новости".

"Регионално груписање трупа Белорусије и Русије је искључиво дефанзивно, а све мере су усмерене на адекватан одговор на оно што се дешава у близини наших граница", саопштило је Министарство одбране Белорусије.

Он је истакао да "тренутно спроведена и планирана мера стратешког одвраћања од стране оружаних снага показује спремност да се брани земља и нанесе штета агресорима".

"Постоји могућност да западни центри, пре свега САД и НАТО, користе насилне методе у доношењу одлука за постизање својих циљева. Сразмерно расту притиска запада на Руску Федерацију, у циљу пораза и брисања са политичке карте света, ниво војне опасности за Белорусију ће порасти. Не може се искључити могућност подстицања унутрашњег сукоба у Белорусији", оценио је Хрењин.

Министарство одбране Белорусије је појаснило да је планирано да укупан број руског војног особља у заједничкој регионалној групи трупа у Белорусији буде мањи од 9.000. Руско војно особље почело је да стиже у Белорусију, укључујући и авијацијску компоненту регионалне групације трупа. Такокђе је саопштено да је планирано да у Белорусију стигне око 170 тенкова, до 200 борбених оклопних возила и до 100 топова и минобацача калибра већег од 100мм као део распоређене белоруско-руске групе трупа из Руске Федерације.

Раније су лидери Русије и Белорусије најавили стварање заједничких војних оперативних група. Те најаве Запад је осудио, оцењујући да ради о оправдању за директно укључивање Белорусије у специјалну војну операцију у Украјини. 

Такође, потписали су и низ докумената којима су продубили сарадњу. Документи се фокусирају на низ области - од енергетике до одбране.

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је раније да се Украјина спрема да нападне његову земљу, а да "Белорусији не треба никакав рат", али да ће се бранити уколико дође до агресије на његову земљу.

image
VV inauguration
banner