Свет

Француска блокирала отварање канцеларије НАТО-а у Јапану

Уочи самита лидера Северноатлантске алијансе у Вилњусу, отвара се нова подела око ширења ове организације у Азији
Француска блокирала отварање канцеларије НАТО-а у Јапануwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Француска блокира договор о ширењу деловања НАТО-а у Азији, отварајући нови раскол у западном војном савезу уочи самита Алијансе следеће недеље, извештава "Политико".

Већ месецима званичници НАТО расправљају о плановима за отварање канцеларије у Јапану, која би представљала прву испоставу западних савезника у источно-азијском региону, у време растућих тензија између Запада и Кине.

Годишњи самит лидера следеће недеље у Литванији, који се одржава у позадини конфликта у Украјини, требало је да буде тренутак за постизање напретка у спровођењу овог плана. Међутим, француски председник Емануел Макрон је рекао је да би такво ширење померило делокруг савеза предалеко од првобитног фокуса на Северни Атлантик.

"Нисмо за то из принципа", рекао је у петак један високи званичник Јелисејске палате. "Што се тиче канцеларије, јапанске власти су саопштиле да за њу нису превише заинтересоване", додао је.

Неименовани француски званичник је подвукао да је НАТО географски ограничен на Северни Атлантик. "НАТО значи Северноатлантски пакт", рекао је овај функционер, додајући да су чланови 5 и 6, кључне клаузуле за Алијансу, "географске."

План НАТО-а да отвори своју прву азијску канцеларију долази усред повећане забринутости држава чланица Алијансе због "агресивног понашања Кине на мору и према Тајвану."

Као и Француска, и Кина се противи овој идеји. "Видимо да се НАТО шири на исток, да се меша у регионалне послове и подстиче блоковску конфронтацију", рекао је прошлог месеца портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин. "Већина азијских земаља противи се настанку војних блокова у региону. Оне не поздрављају ширење НАТО-а на Азију."

Како се наводи, и неки други савезници у НАТО-у забринути су због отварања канцеларије у Јапану. Ипак, тројица европских дипломата, који су упознати са преговорима, тврде да најјаче противљење долази из Француске.

Макрон се годинама противи померању фокуса НАТО-а на Кину. Године 2021, након састанка НАТО-а, изјавио је да "не треба да мешамо наше циљеве", тврдећи да је "НАТО војна организација", а да "питање односа са Кином није само војно питање."

"НАТО је организација ограничена на Северни Атлантик, а Кина нема много везе са Северним Атлантиком", додао је Макрон.

 

image