Свет

Кијев признао одговорност за терористички напад на Кримски мост

273. дан откако смо извели први напад на Кримски мост како бисмо пореметили логистику Руса, казала је заменица министра одбране Украјине Ана Маљар
Кијев признао одговорност за терористички напад на Кримски мостwww.globallookpress.com © vk.com/crimeabadnews

Одговорност за саботажу Кримског моста у јесен 2022. године сносе власти Кијева, признала је заменица министра одбране Украјине Ана Маљар.

"273. дан откако смо извели први напад на Кримски мост како бисмо пореметили логистику Руса", ​​написала је Маљар на Телеграму.

Крајем маја ове године шеф Савета безбедности Украјине Василиј Маљук рекао је да Кијев жели да "пресече логистичку руту" до полуострва и да је предузео одговарајуће мере, али није прецизирао које.

Шеф Главне обавештајне управе Украјине Кирил Буданов, међутим, негирао је да иза напада на инфраструктурни објекат стоје специјалне службе земље.

Наиме, камион је експлодирао на Кримском мосту почетком октобра прошле године, при чему се запалило неколико резервоара горива. Два коловозна дела Кримског моста су се делимично урушила, а четири особе су изгубиле живот.

Руски истражни комитет је саопштио да је идентификовано 12 особа које су директно умешане у терористички напад. Кијевски окружни суд у Симферопољу је раније ухапсио пет особа због сумње да су учествовали у терористичком нападу.

Крим ће позвати Зеленског да одговара за саботажу

Крим намерава да позове на одговорност Владимира Зеленског за терористичке нападе и саботаже које је организовао Кијев на полуострву, рекао је председник кримског парламента Владимир Константинов.

"Поред материјалне штете која нам је нанета, фокусираћемо се на терористичке нападе које су починили над Кримом, као и убиства која су починили. Ради се пре свега, о њиховим беспилотним летелицама које шаљу на полуострво, о диверзантским групама које дижу у ваздух железничке пруге – о свему што раде, шаљући нам своје диверзанте", казао је Константинов.

image