Свет

Кулеба оптимистичан: Након самита у Вилњусу, пут Украјине у НАТО биће краћи

Већ је договорено неколико важних одлука за Украјину и НАТО, каже украјински министар спољних послова
Кулеба оптимистичан: Након самита у Вилњусу, пут Украјине у НАТО биће краћи© Tanjug/Christine Olsson/TT News Agency

Неколико важних одлука на линији Украјина-НАТО већ је договорено, док ће пут земље ка Алијанси после предстојећег самита "постати краћи", изјавио је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба, преносе "РИА Новости".

"Већ је договорено неколико важних одлука за Украјину и НАТО. Након самита, наш пут ка Aлијанси ће дефинитивно постати краћи. А то је веома важан резултат, за који нам је, као и у многим другим случајевима, речено да се то неће догодити, а ми, заједно са најближим партнерима, то смо урадили", казао је Кулеба.

Међутим, према речима Кулебе, оно што недостаје јесте решење које ће овај пут учинити још бржим, а то је јасноћа о позивању Украјине да се придружи Алијанси. 

"Сада је јединствен тренутак да се то разјасни. Рад се наставља и наставиће се без прекида током викенда, до последњег минута усвајања декларације самита НАТО у Виљнусу", прецизирао је.

Украјински председник Владимир Зеленски раније је признао да Украјина неће постати чланица НАТО-а до краја сукоба, рекавши да би данас желео подршку партнера у виду позива у Алијансу.

Крајем септембра прошле године, Зеленски је саопштио да се Украјина убрзано пријављује за улазак у НАТО. 

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен назвао је такав поступак неблаговременим, а генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поновио је став блока о "политици отворених врата", али је нагласио да ће Алијанса концентрисати напоре на војну помоћ Кијеву. 

Према речима украјинског министра спољних послова Дмитрија Кулебе, Украјина неће бити задовољна ниједном другом одлуком самита НАТО у Виљнусу, осим позивом да се придружи Алијанси.

image