Свет

Скоро половина Пољака против чланства Украјине у НАТО-у

Насупрот ставу готово половине Пољака је и њихов председник Анджеј Дуда, који је изјавио да је тешко замислити европску безбедност без Украјине у НАТО-у и Европској унији
Скоро половина Пољака против чланства Украјине у НАТО-уwww.globallookpress.com © Attila Husejnow

Иако је Пољска међу најближим украјинским савезницима, скоро половина тамошњег становништва противи се чланству Украјине у НАТО-у, а на чему инсистира кијевски режим.

Према анкети куће ИБРИС коју је наручио лист "Речпосполита", 47,7 одсто Пољака тренутно не жели да Украјина уђе у Северноатлантску алијансу. Још 40 процената је за чланство, док су остали испитани суздржани о том питању.

Насупрот ставу готово половине Пољака је и њихов председник Анджеј Дуда, који је изјавио да је тешко замислити европску безбедност без Украјине у НАТО-у и Европској унији, изразивши наду да ће први корак ка пријему у западни војни блок те земље бити остварен на самиту у Вилњусу, који је почео данас.

Такође, Дуда сматра да Украјина треба да постане пуноправни члан Алијансе са свим правима и гаранцијама.

Ентузијазам првог човека Пољске није у складу са суздржаношћу Сједињених Држава и пре свега Немачке, која, по писању британског "Телеграфа", страхује да би се Кијев по учлањењу у блок одмах позвао на члан 5 Северноатлантског уговора, који проглашава да је напад на једну чланицу напад на све.

Немачки канцелар Олаф Шолц је прошлог месеца изјавио да је украјинско руководство свесно да улазак у НАТО "не долази у обзир" док се не оконча сукоб с Русијом.

Сличног је мишљења и председник Америке Џозеф Бајден, који је сугерисао да би чланство Украјине у НАТО-у у овом тренутку значило рат с Русијом.

Треба поменути да је ширење НАТО-а на исток, као велика претња по безбедност Руске Федерације, био један од окидача покретања Специјалне војне операције.

image