Свет

Након година тензија: Ердоган и Мицотакис обећавају да ће поправити односе Турске и Грчке

Ердоган је прошле године прекинуо билатералне разговоре око спора у вези са кршењем ваздушног простора, након што је оптужио Мицотакиса да врши притисак на САД да блокирају продају борбених авиона Ф-16 Турској
Након година тензија: Ердоган и Мицотакис обећавају да ће поправити односе Турске и Грчкеwww.globallookpress.com © Xinhua

Грчка и Турска договориле су се да наставе преговоре о модалитетима за изградњу поверења, након што су обе стране констатовале побољшање међусобних односа, након више од годину дана тензија.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и премијер Грчке Киријакос Мицотакис, обојица недавно реизабрани, састали су се на маргинама самита НАТО-а у Вилњусу, на првом састанку од марта прошле године, пренео је Ројтерс.

У идентичним, али одвојеним саопштењима из кабинета двојице лидера наводи се да је добро за обе земље да "позитивна клима која је настала у билатералним односима последњих месеци има континуитет и доследност".

Две стране у наредном периоду настојаће да активирају више канала комуникације, навели су лидери и додали да се радују "чешћем контакту на свим нивоима".

Договорили су се и да ће следећи састанак Савета за сарадњу на високом нивоу, који су две земље успоставиле 2010. године за њихово приближавање, бити одржан на јесен у Солуну.

Два савезника из Северноатлантског савеза (НАТО) уједно су и историјски непријатељи, јер су деценијама у сукобу око низа питања, почев од размирица око енергетских ресурса, преко права на прелете Егејског мора, до етнички подељеног Кипра.

Ердоган је прошле године прекинуо билатералне разговоре око спора у вези са кршењем ваздушног простора, након што је оптужио Мицотакиса да врши притисак на САД да блокирају продају борбених авиона Ф-16 Турској.

Односи су се побољшали када је Грчка постала једна од првих земаља која је послала спасиоце да помогну у извлачењу преживелих из рушевина након разорног земљотреса који је погодио Турску у фебруару.

image