Свет

Нападач на Пелосија имао још мета

Дејвид Депејп наводно је робовао теоријама завере, а његов бранилац каже да је био "веома нежна душа која је пошла низбрдо"
Нападач на Пелосија имао још мета© Tanjug/AP Photo/Eric Risberg

Дејвид Депејп, нападач на супруга шефице Представничког дома Ненси Пелоси, изјавио је у полицији да је имао и друге мете, пре свега неколико истакнутих државних и савезних политичара, пише "Њујорк тајмс".

У поднеску локалног тужиоца дати су детаљи напада, а наведено је и да је осамдесетдвогодишњи Пол Пелоси успео да кришом позове хитну помоћ док је био у купатилу, а нападач у кући.

Депејп је захтевао да се види са Пелосијевом зато што је она, како је рекао, "број два у реду за председника".

План му је, како је наведено, био да председници Представничког дома поломи колена. Будући да она није била ту, настрадао је њен супруг који је се у болници и даље опоравља од фрактуре лобање.

Депејп је полицији, како су рекли, без икаквог испитивања признао да је био у самоубилачкој мисији.

"Намера оптуженог није могла бити јаснија", навели су тужиоци додајући да је нападач желео да озбиљно науди Пелосијевој, па су зато од суда затражили да Депејпа притвори без кауције.

Познаници овог четрдесетдвогодишњег нападача описују као стидљивог човека који је некада изгледао као хипик, правио накит од конопље и присуствовао протестима против забране јавне голотиње.

Последње године је,како наводе, проводио у изолацији и уроњен у онлајн свет теорија завере и нетрпељивости.

Будући да је изгубио стан, живео је у гаражном студију код пријатеља у Ричмонду у Калифорнији, а ФБИ је током упада у тај простор запленио два чекића, мач и пар рукавица.

Депејпу је додељен јавни бранилац, Адам Липсон, који је пред судом рекао да је његов штићеник пребачен у окружни затвор из болнице у којој је био због ишчашења рамена задобијеног током хапшења.

Према његовим речима, кључни аргумент одбране биће истицање "рањивости" Депејпа на дезинформације и теорије завере које су постале толико присутне у америчком друштву.

"Учинио је монструозну ствар, али није чудовиште. Он је заиста пристојан и нежан. Звучи лудо рећи нежан, али био је веома нежна душа која је пошла низбрдо и отишла низ зечју рупу", рекао је један Депејпов познаник.

image
VV inauguration
banner