Свет

Борис Џонсон: Макрон је "Путинова улизица"

Према речима некадашњег шеф комуникација у Даунинг стриту, бивши премијер је, користећи жаргон, изразио и жељу да "разбије" француског председника, односно да му "угаси светла"
Борис Џонсон: Макрон је "Путинова улизица"www.globallookpress.com © Oliver Weiken

Бивши премијер Уједињеног Краљевства Борис Џонсон једном приликом је приватно описао француског председника Емануела Макрона као "Путинову улизицу" и обећао да ће га "разбити", тврди некадашњи шеф комуникација у Даунинг стриту Гуто Хари.

Док је говорио о детаљима свог запослења код Џонсона на недавно објављеном подкасту "Без преседана", Хари је изјавио да је Џонсон развио читаву тираду о Макрону пошто је почела руска Специјална војна операција у Украјини и након што је француски лидер критиковао Велику Британију да не прихвата украјинске избеглице.

"На једном јутарњем састанку, мислим да нас је било тек неколико, отпочео је напад на Емануела Макрона. У суштини назвао га је речју од пет слова на П, рекао је да је чудак и Путинова улизица", изјавио је Хари а пренео "Политико".

Према његовим речима, бивши премијер је, користећи жаргон, потом изразио жељу да "разбије" Макрона, односно да му "угаси светла".

Џонсонов портпарол је пак демантовао ову изјаву.

Током Џонсоновог мандата Париз и Лондон су се често сукобљавали око трговине после брегзита, а посебно је била проблематична Макронова критика британске вакцине против ковида компаније "Астразенека".

Гуто Хари је поменуо и извесну "мучнину" коју је Џонсон осећао када је Макрон био у посети Москви у недељама које су претходиле рату, али да су касније успели да "закопају ратне секире".

image