Свет

Борис Џонсон у Тексасу лобира за Украјину: Држите се досадашњег курса

Подржавате правог коња. Украјина иде на победу. Они ће победити Путина – поручио је Бо Џо републиканцима у Даласу
Борис Џонсон у Тексасу лобира за Украјину: Држите се досадашњег курса© Tanjug/Kirsty O'Connor/PA via AP

Бивши премијер Уједињеног Краљевства Борис Џонсон позван је у Далас (Тексас) с једним циљем – да у несигурној републиканској средини пренесе поруку да Сједињене Државе морају да наставе да подржавају Украјину.

"Само вас позивам да се држите досадашњег курса. То ће се дугорочно исплатити", рекао је Џонсон окупљенима на ручку коме је присуствовало двадесетак водећих конзервативаца, укључујући политичаре, спонзоре, бизнисмене, те поручио тексашким републиканцима: "Подржавате правог коња. Украјина иде на победу. Они ће победити Путина."

Гостовање популарног Бо Џоа организовао је проукрајински Центар за анализу европске политике (ЦЕПА) а у светлу све већег незадовољства републиканаца у вези са обимом војне помоћи Украјини.

При томе се очекује да ће политичке тензије због рата расти како се приближавају амерички избори 2024: два најистакнутија кандидата за републиканску номинацију, бивши председник Доналд Трамп и гувернер Флориде Рон Десантис, врло су скептични у погледу  неупитне подршке САД кијевском режиму.

Иначе, ово није први пут да Џонсон лобира код америчких званичника у име Украјине. Посетио је Вашингтон у јануару, кад је јавно позвао администрацију да Украјини уступи борбене авионе. У истом месецу био је и у Кијеву код свог "блиског пријатеља Зеленског".

"Политико" примећује да је украјинско питање у врху Џонсонове агенде посебно откад је остао без фотеље, услед бројних скандала укључујући и организовање журки у резиденцији у Даунинг стриту за време корона закључавања. За време мандата је пак играо водећу улогу у почетним напорима Запада да наоружа Украјину.

На ручку у Даласу Џонсон је инсистирао на томе да западна подршка Украјини не мора да буде неограничена, јер гаји "сваку наду да ће Украјинци успети да задају значајан удар овог лета" и да верује да ће "доћи до руског војног колапса".

Осврћући се на забринутост републиканских кругова да би САД требало да се фокусирају на Кину, а не на копнени рат у источној Европи, Џонсон је рекао да би Путинова победа имала "ужасне последице за југоисточну Азију, за Јужно кинеско море, за све области потенцијалног сукоба између великих сила у деценијама које долазе".

По његовом мишљењу, солидарност Запада према Украјини је већ својеврсна порука упућена Кини да не ризикује о питању Тајвана.

Одговарајући на питање присутног бизнисмена о гласинама о коруптивним радњама везаним за помоћ Кијеву, Џонсон је закључио да ће 50 милијарди долара, које је одобрио амерички председник Џозеф Бајден, показати да су "вредни сваке паре" и да на тај начин САД имају утицаја на глобалну безбедност за релативно мали новац.

image