Свет

Трамп о нападу на Пелосија: Цела ствар је луда

Бивши амерички председник теоријама завере привлачи бирачe, оцењује Си-Ен-Ен
Трамп о нападу на Пелосија: Цела ствар је лудаwww.globallookpress.com © © Lev Radin

Само неколико дана после напада на Пола Пелосија, супруга председнице Представничког дома Ненси Пелоси, у нагађања о томе шта се десило укључио се и бивши председник САД Доналд Трамп.

Њега је конзервативни водитељ Крис Стигал упитао шта мисли о овом инциденту, преноси амерички Си-Ен-Ен и унапред упозорава читаоце да је Трампов одговор "бесмислица".

"Чудне ствари се дешавају у тој кући последњих неколико недеља", рекао је Трамп. "Боље да ти и ја не причамо о томе. Изгледа да је стакло разбијено изнутра, тако да, то није била провала, већ нечији покушај да побегне напоље.”

Он је додао да "није обожаватељ Ненси Пелоси", али да је "веома тужно" оно што се догодило. 

"Цела ствар је луда. Мислим, ако је имало тачно оно што је речено, то је лудо. Прозор је разбијен, а чудно је што су полицајци били тамо практично од момента када се све одиграло."

Насупрот томе, Си-Ен-Ен наводи да су полицијски извештаји јасно показали да је заиста у питању провала, а да је полиција могла да стигне тако брзо зато што је Пол Пелоси успео да телефонира док се провала дешавала.

Упркос томе, неколико истакнутих личности с деснице изнело је теорије завере о томе шта се "тачно десило", укључујући и ону да су "Пол Пелоси и провалник били геј љубавници који су се потукли", наводи Си-Ен-Ен.

Ова и слична нагађања оповргли су надлежни органи. "Нема доказа да је господин Пелоси познавао овог човека. У ствари, докази говоре управо супротно", речено је у полицији Сан Франциска за Си-Ен-Ен.

Ипак, овим поводом огласио се и Доналд Трамп Јуниор, најстарији син бившег председника, који је поделио на друштвеним мрежама слику чекића и доњег веша, са натписом "Спремио сам костим Пола Пелосија за Ноћ вештица!" Он је додао и коментар: "Интернет је непобедив."

"Теорије завере су суштина трампизма"

Све ово иде на руку бившем председнику, оцењује Си-Ен-Ен, јер су "теорије завере суштина трампизма". Они подсећају како је Трамп тврдио, без доказа, "да је отац сенатора из Тексаса Теда Круза можда био умешан у атентат на Џона Ф. Кенедија. И да су кокуси у Ајови украдени. И да су избори 2020. украдени. И да је претрес ФБИ-а у Мар-а-Лагу заиста био покушај да се оспособи електронска пошта Хилари Клинтон."

Трампа нарочито привлаче теорије завере јер je то оно што привлачи његове бираче: "Елите увек спремају нешто подло и то покушавају да сакрију од тебе. Желе да те држе у мраку, али ти си превише паметан за то и умеш да видиш даље од прича које ти сервирају", саркастично појашњава Си-Ен-Ен.

Није јасно да ли Трамп заиста верује у оно што говори о нападу на Пелосија, јер је, као и увек, био довољно неодређен како би могао све да порекне, иронично примећује аутор текста. 

Сигурно је једино да Трамп на овај начин јача подршку својих следбеника, јер је свестан да "они желе да верују све најгоре о брачном пару Пелоси, па им и даје то што желе." Ипак, чини се да Трампу ни мало не смета што је овакво његово понашање "супротно од онога како би један лидер требало да се понаша", завршава амерички либерални медиј своју анализу.

image