Свет

Републиканци би могли да преузму Њујорк: Пада подршка демократама

"Мислим да би сваки демократа требало да буде забринут", поручио истраживач Рич Азопарди
Републиканци би могли да преузму Њујорк: Пада подршка демократамаwww.globallookpress.com © Bruce Cotler

Уочи гувернерских избора 8. новембра, демократa Кети Хочул ће се кандидовати за мандат у Њујорку, држави која није бирала републиканског гувернера већ 20 година.

Иако се сматрало да је гувернерско место Њујорка сигурно за демократе, двоцифрена предност демократског гувернера Кети Хочул над републиканским кандидатом Лијем Зелдином пала је на једноцифрену током последњих недеља.

Републиканци су покренули актуелна питања попут криминала и инфлације.

"Мислим да би сваки демократа требало да буде забринут", рекао је Рич Азопарди, оснивач и директор Булдог стратеџи, ​​агенције за односе са јавношћу.

Азопарди људи мисле да је криминал измакао контроли.

"Ако се људи не осећају физички или економски безбедно, не можете им показати статистику и очекивати да им буде боље", додао је Азопарди, који је и портпарол бившег гувернера Ендруа Куома.

Хочул је постала гувернерка након што је Куомо прошле године поднео оставку због оптужби за сексуално узнемиравање више жена. Победила је на јунским предизборима јавног првобраниоца Њујорка Џумана Вилијамса и Томаса Суозија са две трећине гласова.

Питање криминала најважније за бираче

Анкета Универзитета Квинипиак објављена прошлог месеца показала је да су бирачи навели криминал као најважније проблем у друштву (28 одсто), док је анкета Емерсон колеџа објављена у уторак показала да је криминал на трећем месту са 13 одсто.

"У поређењу с прошлом годином, стопа криминала у систему јавног превоза порасла је за више од 40 одсто, али је више кривичних д‌ела попут крађе него насиља", рекао је градоначелник Њујорка Ерик Адамс.

Зелдинова одлучност за борбу са криминалом има посебан одјек у Њујорку.

Удружење републиканских гувернера потрошило је скоро два милиона долара на подршку Зелдину. То је потпуни контраст у односу на избор за гувернера Њујорка 2014. године када је тадашњи председник РГА Крис Кристи рекао да "не улаже у изгубљене случајеве".

image
VV inauguration
banner