Свет

Рим игнорише Зеленског: Италија замрзава нове испоруке оружја Кијеву

Упркос томе што постоје значајне разлике у италијанској влади, добро обавештени извори тврде да је одлука зацртана
Рим игнорише Зеленског: Италија замрзава нове испоруке оружја Кијеву© Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Тренутно се не разматра доношење нове уредбе о слању оружја Украјини, саопштило је Министарство одбране у Риму. 

Ова порука је "кратка и јасна", пише италијански лист "Месађеро".

"Рим замрзава своје залихе, али подршка Италије Кијеву остаје", стоји у саопштењу.

Ова одлука  је донета упркос томе што је украјински председник Владимир Зеленски ових дана поновио "хитан апел" за нове системе противваздушне одбране.

Потребна координација с НАТО-ом

До сада је Италија донирала оружје Кијеву, попут хаубица калибра 155 мм, које је послала претходна влада док се на њеном челу налазио Марио Драги. Ово наоружање се наводно користи у офанзиви на Херсон.

Италија је Кијеву обећала и далекометно оружје које би, према изјавама заменика шефа руског Савета безбедности Дмитрија Медведева, значајно повећало ризик од ескалације на светском нивоу.

Нова премијерка Ђорђа Мелони је раније послала поруке америчком председнику Џозефу Бајдену и украјинском Владимиру Зеленском.

"Италија ће наставити да војнио подржава Кијев. Мир се постиже тиме што се Украјини дозвољава да се брани", навела је она.

Обустављање испорука оружја Украјини је само привремено, тврде извори из италијанске владе. Како они наводе, сада је "најпре потребно да се влада координише са НАТО-ом и да се детаљно проуче војни захтеви Украјине", додајући да ће се тек тада "схватити шта је потребно Кијеву и какво ћемо наоружање моћи да му испоручимо." 

Потешкоће са слањем наоружања Кијеву

Кључни тренутак за нове испоруке биће посета генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга Риму, која ће се догодити у наредних неколико дана. Предвиђен је сусрет генералног секретара Алијансе са Мелонијевом и министром одбране Ђулијом Крозетом, на коме ће се "утврдити какво оружје је неопходно за одбрану Кијеву." 

Прошле недеље је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба затражио од министара спољних послова Антонија Тајанија испоруку "системе противваздушне одбране", који укључују "софистициране и веома скупе противваздушне ракете земља-ваздух САМП-Т." Али, како пише италијанска штампа, проблем је у томе што "Италија има мало ракетних батерија овог типа на располагању" и што би слањем Кијеву ових система наоружања "Рим ризиковао сопствени систем одбране."

Слање оружја Украјини суочава се и са другим потешкоћама. Једна од њих је то што би нова уредба владе била шеста од почетка руске војне кампање у Украјини, али "Рим још није испоручио све наоружање које је Кијеву додељено четвртим и петим министарским декретом".

Али, како кажу у Министарству одбране "морају да заврше започети посао пре него што се ухвате у коштац са новим".

Трећа потешкоћа је процедурална. Да би се сачинио "нови пакет наоружања", неопходно је да министар одбране Крозето добије одобрење од Комисије за парламентарне службе, која "тренутно још није оперативна."

 "Нема разлика између савезника у НАТО-у"

Замрзавање шестог декрета, тврди "Месађеро" позивајући се на изворе блиске Мелонијевој и Крозету, не открива "разлике у погледима између савезника", упркос томе што постоје значајне разлике између италијанских коалиционих партнера у новој влади.

Тако Матео Салвини, вођа десничарске Лиге и заменик премијера, "наставља да тражи мировну конференцију и окончање мешања Италије у украјински сукоб", док je други потпредседник Силвио Берлускони и лидер странке "Форца Италија" прошле недеље изјавио да "само ако Украјина схвати да више не може да рачуна на оружје већ на средства за реконструкцију, Зеленски би могао да пристане на преговоре".

Како саопштава један високи владин извор, "ове позиције немају никаквог утицаја" на политику владе. "Војна подршка у Кијеву уопште није упитна.Став Мелонијеве и владе је јасан, и у то нема сумње. Пут је трасиран, ми идемо напред. Али, за то је потребно дефинисање времена и врста наоружања, што ће бити обављено заједно са НАТО савезницима".

 

image
VV inauguration
banner