Свет

Ухапшена трансродна активисткиња због позива на насиље: Ударите феминисткиње у лице!

Екстремно левичарска трансродна активисткиња Сара Џејн Бејкер снимљена је како позива на насиље над феминисткињама које се противе да се жене изједначавају са биолошким мушкарцима који се изјашњавају као жене
Ухапшена трансродна активисткиња због позива на насиље: Ударите феминисткиње у лице!www.globallookpress.com © Cover Images

Озлоглашена трансродна активисткиња, која је раније била у затвору због отмице и покушаја убиства, наводно је ухапшена због подстицања на насиље на лондонској Паради транс поноса.

Екстремно левичарска трансродна активисткиња Сара Џејн Бејкер снимљена је како позива на насиље над феминисткињама које се противе да се жене изједначавају са биолошким мушкарцима који се изјашњавају као жене.

У видео снимку објављеном на друштвеним мрежама, види се Сара Џејн Бејкер (53), која држи заставу Антифе и чини се да изговара: "Хтела сам да дођем овде и да будем заиста фина... Не, ако видите ТЕРФ, ударите их песницом у лице."

Термин ТЕРФ користи крајња левица да опише личности попут Џеј-Кеј Роулинг које критикују утицај трансродног покрета на децу и деградацију права жена.

"Дејли мејл" наводи да је лондонска полиција првобитно оценила очигледан позив на насиље као "хипотетичан" и да покретање кривичног поступка не би било у јавном интересу.

Бејкер је, међутим, наводно ухапшен у среду, а портпарол полиције је саопштио да је "53-годишња жена ухапшена због сумње да је подстицала на насиље".

На питање да ли градоначелник Лондона Садик Кан подржава коментаре на скупу Транс прајд, портпарол је одговорио да је градоначелник "поносни ЛГБТ савезник и да је недвосмислено дао подршку транс заједници", али је додао и да "насиље никада није прихватљиво".

Уочи параде, Кан је лично подржао догађај, рекавши да "никада није било важније подржати транс људе, који су стигматизовани и стављени у средиште токсичног културног рата".

Чинило се да су организатори Транс прајда саосећали са трансродном активисткињом. Они су поручили да "Сара и многи други у нашој заједници осећају много беса и љутње и имају право да изразе тај бес својим речима".

"Не одобравамо насиље, не подржавамо позив на оружје за насиље било које врсте. Ми оправдавамо праведни гнев и право на слободу говора које је јуче изражено. Ми смо марширали и наставићемо да марширамо у миру", навели су организатори. 

Бејкеру, рођеном као Ален, обезбеђена је хормонска терапија док је био у затвору, као и операција промене пола у вредности 11.600 евра коју финансирају порески обвезници. Трансродна активисткиња је пуштена из затвора 2019. након што је одлежала 30 година иза решетака због отмице и мучења брата своје маћехе, као и покушаја убиства другог затвореника.

image