Свет

Швајцарска увела санкције Ирану због наводне продаје дронова Русији

Иран и Русија демантовали су више пута све оптужбе о куповнини дронова
Швајцарска увела санкције Ирану због наводне продаје дронова Русијиwww.globallookpress.com © TOBIAS STEINMAURER via www.imago/www.imago-images.de

Швајцарска се придружила санкцијама Европске уније Исламској Републици Иран због наводне продаје дронова Русији, а изузела се из санкција уведеним Ирану због протеста у тој земљи, објављено је у саопштењу на сајту Савезног већа Швајцарске.

"Федерално министарство за економске послове и енергетику (ЕАЕР), надлежно за санкције, одлучило је заједно са Федералним министарством спољних послова (ФДФА) да Ирану уведе санкције које предлаже ЕУ у вези са испоруком иранских дронова Русији. Међутим, два ресора су одлучила да не усвоје санкције ЕУ уведене Ирану у вези са актуелним протестима", пише у званичном саопштењу.

Наглашено је да се та одлука доноси "узимајући у обзир све интересе Швајцарске у области унутрашње и спољне политике, укључујући и добру сарадњу Швајцарске и Ирана."

Раније је ЕУ увела санкције против 11 појединаца и четири организације због сузбијања протеста у Ирану. Под санкцијама је, између осталих организација, била и иранска полиција за морал.

Касније је ЕУ укључила још три појединца и једну организацију из Исламске Републике Иран у нови пакет санкција због наводне испоруке беспилотних летелица Руској Федерацији.

Портпарол иранског Министарства спољних послова Насер Канани демантовао је информације америчких медија о испоруци иранског наоружања руској страни.

Његова колегиница из руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је та тема вештачки убачена у америчке медије, а прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков рекао је да се у специјалној војној операцији "користи руска опрема, са руским именима".

Портпарол Пентагона напоменуо је да Сједињене Државе, одакле је и кренула прича о наводној продаји беспилотних летелица, заправо немају доказе да Иран испоручује Русији дронове.

image