Свет

Смртоносни амерички поклони: Касетне бомбе и даље убијају у Лаосу, Вијетнаму и Камбоџи

Безбедност локалног становништва поменуте три азијске земље је додатно угрожена имајући у виду да се махом бави пољопривредом. Поред ратара често страдају и грађевинари и путари, док су многе жртве деца, пише "Глобал тајмс"
Смртоносни амерички поклони: Касетне бомбе и даље убијају у Лаосу, Вијетнаму и Камбоџиwww.globallookpress.com © Ian Buswell

Одлука САД да пошаље Украјини касетну муницију подсетила је да је Америка ту праксу примењивала више пута у историји, али и вратила у фокус јавности то у којој мери је распрострањена таква неесксплодирана муниција и шта све чини становништву.

Катастрофалне последице бомбардовања касетним бомбама Срби су осетили на сопственој кожи током НАТО агресије 1999, а исто и даље осећају Вијетнам, Лаос и Камбоџа, 50 година након Вијетнамског рата.

Хо Ван Лаи (26) из Вијетнама изгубио је обе ноге и десну руку када је имао само 10 година због касетне муниције. Док се играо са своја два рођака, у јуну 2000, пронашли су нешто што је изгледало као "играчка" величине тениске лоптице. Бомба је експлодирала, убила рођака а њега тешко осакатила, подаци су организације "Проџект рињу" које је пренео лист "Глобал тајмс" близак КП Кине.

Хоова страшна судбина је тек једна у низу које деле његови бројни држављани сусрећући се с неексплодираном касетном муницијом коју је махом посејала америчка војска током Вијетнамског рата.

Извештаји из 2018. године открили су да је у Вијетнаму овим бомбама контаминирана површина од око 61.000 квадратних километара, што чини скоро 20 одсто укупне површине земље.

Ситуација је врло лоша и у Лаосукоји није био директно умешан у Вијетнамски рат, али га је америчка војска брутално бомбардовала.

Лаос – држава која је највише бомбардована по глави становника у историји

Према подацима националне службе која се бави овим проблемом, Американци су посејали по Лаосу више од 270 милиона касетне муниције између 1964. и 1973, док трећина није експлодирала. Или више од два милиона тона бомби, што је отприлике било једнако тадашњем броју становника.

Сходно томе, Лаос је земља која је највише бомбардована по глави становника у историји.

"Захваљујући САД, толико смо сиромашни да су нам остале само бомбе", кажу становници Лаоса који живе од продаје чаура бомби.

Од 1965. до 1973, према подацима Универзитета Јејл, САД су бациле око 230.516 бомби на 113.716 локација у Камбоџи, а многе, такође, нису експлодирале.

Према извештајима "Кмер тајмса", Камбоџи је потребно најмање 700 милиона долара да очисти преостале касетне бомбе у пограничним областима. У тој земљи је од 1970-их страдало или повређено више од 64.000 цивила од заосталих недетонираних касетних бомби или нагазних мина. 

Чак и данас најмање једна несрећа недељно повезана је с овом муницијом.

Безбедност локалног становништва поменуте три азијске земље је додатно угрожена имајући у виду да се махом бави пољопривредом. Поред ратара често страдају и грађевинари и путари, док су многе жртве деца.

Међутим, чишћење заосталих бомби захтева значајне ресурсе и људство, што су енормни трошкови које ове сиромашне државе не могу да обезбеде.

У књизи Eternal Harvest: The Legacy of American Bombs in Laos истиче се да бомбе које су САД бациле током Вијетнамског рата, а које су коштале 17 милиона долара дневно, сада захтевају огромну количину новца за безбедно чишћење и санирање штете по животну средину. 

Лаос је у ту сврху потрошио 61 милион долара између 1993. и 2012 – овим темпом биће потребне хиљаде година да се потпуно очисти "жетва" америчких бомби.

image