Свет

Игуман Лавре: Мој боравак у затвору контролише "први човек земље", сви смо ми политички затвореници

Адвокати који бране митрополита Павла су веома способни, али их нико не слуша, одлуке судије су већ одавно припремљене, написао је владика у писму братији манастира
Игуман Лавре: Мој боравак у затвору контролише "први човек земље", сви смо ми политички затворенициwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov/Keystone Press Agency

Игуман Кијевско-печерске лавре, митрополит канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) Павле обратио се братији манастира из истражног затвора и написао да његов боравак тамо контролише лично украјински председник Владимир Зеленски.

"Све за шта ме терете, све оптужбе су потпуна лаж", додао је.

"Лукави сведоци, међу којима су и неки из братије, не могу да ме оптуже ни за шта. Адвокати су веома способни, али их нико не слуша. Ово вам преносим, јер у мом корпусу су сви политички затвореници. Одлуке судија су већ одавно припремане", нагласио је.

Од њега су, како је рекао, тражили да изда монахе и њихове најближе како би украјинска Служба безбедности могла да их провери и уцењује, што он није урадио.

"Чуо сам у истражном затвору у ходнику да сам под посебним надзором. Три браве, а кључеве изгледа чува више људи, које контролише први човек земље", написао је митрополит у писму које преноси ТАСС.

Писмо је од 17. јула, послато из истог истражног затвора, где су двадесетих и тридесетих година 19. века били заточени монаси Кијевско-печерске лавре, манастира чије је митрополит Павле.

Окружни суд у Кијеву је 14. јула на захтев Службе безбедности Украјине (СБУ) ухапсио митрополита и одредио му кућни притвор до 14. августа, уз могућност плаћања кауције у износу од 33 милиона гривни (више од 900.000 долара).

"Хтели су да ми забране не само да не идем у нашу Свету Лавру, већ и у било коју другу цркву широм многострадалне Украјине. Ја сам човек Свете Цркве, верник, уз Божију помоћ све ћу издржати", написао је игуман Лавре и замолио братију и верни народ да га помену у молитви.

Призивајући благослов Божији на све, писао је братији "утеха после Исуса Христа, Богородице и преподобних отаца Кијевско-печерских сте ми ви".

image