Свет

Италија: Не можемо да испунимо захтев НАТО-а

Министар одбране те земље рекао је савезницима да његова земља није у могућности да испоштује циљ војне потрошње од два одсто БДП-а
Италија: Не можемо да испунимо захтев НАТО-а© Takashi Aoyama/Getty Images

Италија не може да испуни захтев НАТО-а и да за одбрану издвоји два одсто БДП-а земље, осим ако сe војна потрошња те земље не издвоји из буџетских правила ЕУ, рекао је министар одбране те земље Гвидо Крозето.

Он је ово саопштио како савезницима на самиту НАТО-а у Вилњусу, тако и посланицима у италијанском парламенту.

"Био сам први министар наше државе који је говорио о тешкоћи достизања циља два одсто. По први пут, ова влада је јасно ставила до знања наше могућности да дамо допринос", пренео је Крозето парламенту.

И остале земље НАТО-а заостају у испуњавању тог циља, иако је 11 њих себи дало у задатак да то постигну 2023. године, док ће осам других то учинити до 2024.

У међувремену се очекује да ће Италија достићи 1,46 одсто ове године, а затим пасти на 1,43 одсто  у 2024. – што значи да би та земља, по потрошњи могла да буде на 24. месту међу савезницима

"Тренд је опадања, а као што видите, далеко смо од два одсто. У неким случајевима биће важно потрошити и више од 2 одсто, с обзиром на претходне године недовољног улагања", признао је министар.

У априлу је секретарка Демократске партије Ели Шлајн рекла да има много сумњи у вези са повезивањем подршке Украјини са повећаном војном потрошњом у свакој европској земљи. 

"Било би боље имати заједничку одбрану на нивоу ЕУ", сматра Шлајн.

Крозето је објаснио да циљ од 2 одсто, који Италија и даље не може да испоштује, не може бити достигнут следеће године, па чак ни касније, осим ако се услови не промене.

"Тешко је одредити датум. Надам се, јер мислим да постоји потреба, да ћемо успети да испоштујемо пакт, јер бисмо се у супротном нашли као последња земља по инвестицијама у овом смислу", нагласио је министар.

Крозето је, иначе, раније затражио од земаља чланица НАТО-а и ЕУ да уклоне потрошњу на одбрану из ограничења Пакта стабилности, који оставља Италији "уске маневарске маневарске могућности" због њеног високог јавног дуга.

image