Свет

Пољска ће добијати 30% електричне енергије из нуклеарки

Први енергоблок прве нуклеарне електране биће изграђен 2033. године
Пољска ће добијати 30% електричне енергије из нуклеаркиwww.globallookpress.com © Lino Mirgeler

Пољска министарка за климу и животну средину Ана Москва саопштила је у среду да њена држава планира да 30 одсто потреба за електричном енергијом задовољи из нових нуклеарних електрана.

Како је, после посете Сеулу, рекао заменик премијера Јацек Сасин, прву такву електрану у Пољској изградиће америчка компанија Вестингхаус, док ће за изградњу друге бити ангажована јужнокорејска државна фирма КХНП.

Први енергоблок прве нуклеарне електране у земљи, како се препоставља, налазиће се на северу земље, у региону Гдањска, а пуштање у рад планирано је за 2033. годину.

Остале јединице биће грађене постепено, на две-три године. Планирана је изградња укупно шест нуклеарних реактора капацитета до девет гигабајта.

Изградња прве нуклеарне електране кошта ће 40 милијарди долара, рекла је у октобру министарка енергетике САД Џенифер Гранхолм и додала да та одлука показује не само јачање односа Вашингтона и Варшаве, већ шаље и јасан сигнал Русији да су земље НАТО-а решене да се супротставе њеним покушајима да енергетске ресурсе користи као оружје.  

Са друге стране, пољски премијер Матеуш Моравјецки изјавио је данас да ће за изградњу прве нуклеарке бити потребно упола мање, око 20 милијарди долара.

image
VV inauguration
banner