Свет

Нове мере против Русије: Америка увела санкције за 120 појединаца и компанија

Мере представљају још један корак у нашим напорима да ограничимо војне способности Русије, њен приступ војним залихама и њене економске капацитете, саопштили су из америчког министарства финансија
Нове мере против Русије: Америка увела санкције за 120 појединаца и компанијаwww.globallookpress.com © Liu Jie

Сједињене Америчке Државе увеле су нове санкције за скоро 120 појединаца и компанија, са циљем да блокирају Русији приступ производима који су јој потребни за сукоб у Украјини, саопштило је америчко министарство финансија.

"Ове мере представљају још један корак у нашим напорима да ограничимо војне способности Русије, њен приступ војним залихама и њене економске капацитете", поручио је заменик америчког министра финансија Воли Адејемо.

У саопштењу америчког министарства се наводи да је циљ нових мера да се спречи приступ Русије производима који су јој потребни за војне и ратне напоре, као и да се смање приходи Русије од металског и рударског сектора. Истовремено, циљ је да се поткопају енергетски капацитети Москве, као и да јој се отежа приступ међународном финансијском систему.

Рестриктивне мере су уведене против шест заменика руских министара, заменика директора ФСБ-а и гувернера Смоленске области. На удару санкција су и компаније које Русија наводно користи за увоз електронике и технологије страног порекла.

Мере су уведене и против оних који, наводно, помажу Москви да избегне санкције које су јој већ уведене, затим против увозника робе двоструке намене из Русије, као и против руских фабрика муниције и високотехнолошке индустрије које подржавају руски одбрамбени сектор.

Међу санкционисаним компанијама су две приватне руске војне компаније, укључујући "Охрану", које су у власништву енергетског гиганта "Гаспром".

Компаније које су санкционисане углавном имају седиште у Киргистану и Уједињеним Арапским Емиратима, али на листи се нашла и компанија "МЦИ Трејдинг" са седиштем у Београду, која је, како се тврди, "помогла руској фирми 'АК Мајкротек'" да набави високотехнолошку опрему из Азије, Европе и са Блиског истока".

Из америчког министарства финансија наводе да ће, као резултат ове акције, сва имовина санкционисаних лица и компанија у САД бити замрзнута.

image