Свет

Ваздух у Делхију је "злочин против човечности"

Према стандардима, индекс квалитета ваздуха који је нормалан и прихватљив креће се од 0 до 50, а у региону главног града Индије мерења су показивала и више од 800
Ваздух у Делхију је "злочин против човечности"www.globallookpress.com © IMAGO/Hindustan Times

Више од 20 милиона становника Њу Делхија уместо ваздуха удише смог, а индекс квалитета ваздуха је, према мерењима, превазишао "тешке" и "опасне" категорије у готово свим станицама за праћење у главном граду Индије, што је међу грађанима изазвало панику и захтеве грађана за хитним затварањем школа, преноси Ројтерс.

"Индекс квалитета ваздуха је премашио 450 на многим местима рано у току дана, према подацима Централног одбора за контролу загађења. Очитавање веће од 400 утиче и на здраве људе, са озбиљним последицама по оне са постојећим болестима", рекла је савезна влада.

Индекс је у неким деловима града, према подацима Комитета за контролу загађења ваздуха Делхија, био већи од 800.

Ово загађење изазвало је бурне реакције грађана, који захтевају од надлежних брзу реакцију. 

Новинар Сухел Сет је на "Твитеру" написао је да је загађење ваздуха у Делхију "злочин против човечности" и позвао званичнике на одговорност.

"Оно што се дешава са загађењем ваздуха у Делхију није ништа друго до злочин против човечности! Искрено бих волео да Врховни суд ово узме у обзир и позове на одговорност главног министра Делхија. Ово је потпуни колапс одговорности", написао је Сет, а испод твита низали су се коментари у којима забринути грађани такође позивају на одговорност и хитно решавање проблема. 

Најзагађенији главни град на свету је сваке зиме прекривен смогом јер хладан, тешки ваздух задржава прашину, издувне гасове возила и дим од спаљивања стрништа. Ниже температуре, мирнији ветрови и промена њиховог смера додатно погоршавају квалитет ваздуха.

Родитељи и еколози на друштвеним мрежама тражили су затварање школа.

"Знам да деца не гласају за вас, али ипак, захтевам од свих главних министара Делхија (регион главног града) да одмах затворе све школе. Није нормално дисати ваздух чији је индекс квалитета 500+, не за нашу децу, где свако треће дете већ има неки дисајни проблем", написао је активиста за заштиту животне средине Вимленду Џа на "Твитеру". 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner