Свет

Није само Фараж: Још три банке под истрагом јер затварају рачуне због политичких ставова клијената

Случајеви које испитују надлежне британске власти односе се на "Метро банку", "Јоркширско градитељско удружење" и "Америкен експрес", док је раније објављено да је "Коутс" затворио рачун Најџелу Фаражу због његових политичких ставова
Није само Фараж: Још три банке под истрагом јер затварају рачуне због политичких ставова клијенатаwww.globallookpress.com © © Dave Rushen

Британски Трезор испитује још три банке због навода да су затвориле рачуне клијената због њихових политичких ставова, открио је "Телеграф".

Случајеви се односе на "Метро банку", "Јоркширско градитељско удружење" и "Америкен експрес", а детаљи испитивања званичника нису познати, додаје британски медиј.

Подсећа се да је недавно откривено да је британском политичару, лидеру евроскептичне странке УКИП Најџелу Фаражу затворен рачун у "Коутсу" због његових ставова.

Наводи се да је "Метро банка" затворила рачуне повезане са политичком странком "Реформиши УК" 2021. године, а и Фараж је тврдио да је имао проблема да задржи рачуне своје странке која се залагала за брегзит у овој банци.

Недавно је објављено да је поменута јоркширска банка затворила рачун пречасног Ричарда Фотергила неколико дана након што им се он жалио због порука које су му слали поводом "Месеца поноса", посвећеног ЛГБТ популацији.

Секретар Трезора Ендрју Грифит требало би да позове ове недеље на састанак представнике водећих банака, удружења и компанија које се баве плаћањем како би им пренео своју забринутост због односа према истакнутим политичарима и другим власницима рачуна који изражавају политичке ставове.

"Влада је једногласна у оцени да банке и други сервиси за плаћања, који имају привилеговано место у друштву, не би требало да гасе уговоре о вођењу рачуна на основу тога што њихови корисници користе своје законско право на слободу изражавања", наводи се у писму Грифита упућеном банкарима.

Прошле недеље, трезор је најавио да ће банке морати да обавесте клијенте о гашењу рачуна најмање 90 дана унапред, осим уколико није дошло до озбиљног прекршаја, у ком случају је тај рок до 30 дана.

Ради се и на подизању транспарентности, како би клијенти добили јасне разлоге због чега је њихов рачун затворен, будући да раније за овакав потез банке обично нису давале никаква образложења.

Британски "Телеграф" раније је писао да је Фаражов рачун у "Коутсу" затворен јер су надлежни у банци проценили да се његова уверења "не поклапају са нашим вредностима".

image