Свет

"Јудине слуге": Украјински дипломата извређао немачке евангелисте

"Са ког сте ви дрвета пали у Евангеличку цркву?", написао је Андреј Мељник реагујући на позив на прекид ватре у Украјини
"Јудине слуге": Украјински дипломата извређао немачке евангелисте© Pixabay

Некадашњи амбасадор Украјине у Немачкој Андреј Мељник оптужио је великодостојнике немачке Евангеличке цркве да су "Јудине слуге" због изјава о потреби организовања мировних преговора како би се смирио конфликт у Украјини.

У коментару на свом Твитер налогу, написао је да оваквим изјавама "флертују са Путином" и издају украјински народ.

Мељник је реговао на речи председавајуће Савета Евангеличких цркава Немачке Анет Куршус која је на Дан реформације, 31. октобра, позвала на тражење начина да се смири сукоб у Украјини и указала на потребу отпочињања мировних преговора.

"Мир може да се постигне само кроз преговоре. Иако је још рано говорити о крају рата, требало би отпочети преговоре о прекиду ватре. Не треба их одбацити, треба веровати у снагу речи", рекла је Куршус.

Мељник је, међутим, изнео супротно мишљење: "Прекид ватре консолидоваће бруталну руску окупацију, а милиони Украјинаца пашће у немилост Путиновог убилачког режима."

Он није штедео речи за представнике евангелиста, једне од две највеће хришћанске деноминације у овој западноевропској земљи.

"Да ли то желите, 'миротворци'? Са ког сте дрвета ви пали у Евангеличку цркву?", одговорио је увредама Мељник на говор Куршусове.

Иако је недвосмислено подржао Украјину, и папа Франциско, поглавар Римокатоличке цркве, у више наврата је позивао на преговоре.

"Молим се и надам да ће сви међународни чиниоци заиста радити на наставку преговора, а не подстицању бесмислености рата", рекао је папа у јулу.

image