Свет

Смењен кинески министар спољних послова Ћин Ганг

На његово место долази Ванг Ји, који је ту функцију већ обављао од 2013. до 2022. године
Смењен кинески министар спољних послова Ћин Ганг© Tanjug/Thomas Peter/Pool Photo via AP

Ћин Ганг је разрешен дужности министра спољних послова Кине, на његово место је дошао шеф Канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине Ванг Ји, саопштио је кинески парламент.

"Као последица гласања, одлучено је да се Ћин Ганг смени са места министра спољних послова, а да на функцију буде именован Ванг Ји", пише у документу који је објавила кинеска агенција Синхуа.

Одлука о смени шефа дипломатије донета је на посебној седници Сталног комитета Националног народног конгреса, која је данас одржана, пише "Саут Чајна Морнинг пост".

Лист наводи да је изненадна објава о Ћиновој смени дошла након недеља спекулација о његовој судбини.

Додаје се да је његово одсуство доминирало политичким дискусијама у земљи, као и да се та тема развила у једну од највећих криза за председника Си Ђинпинга од почетка његовог трећег мандата.

Ћин Ганг се у јавности последњи пут појавио 25. јуна када се састао са званичницима из Русије, Шри Ланке и Вијетнама, док га је на недавним дипломатским састанцима замењивао бивши шеф дипломатије Ванг Ји.

У Пекингу су објавили да је он одсутан из "здравствених разлога", али нису прецизирали о чему је тачно реч.

Ћин Ганг је на место министра спољних послова Кине постављен крајем прошле године, када је заменио управо Ванг Јиа, који је ту функцију већ обављао од 2013. до 2022. године.

Пре него што је посао министар спољних послова, Ћин Ганг је био Вангов заменик (2018-2021) и амбасадор Кине у САД (2021-2023).

image