Свет

Шведска: Пале Куран а Русија им нарушава имиџ државе

Тренутни ризик од тероризма у Шведској је и даље на повишеном нивоу, односно на трећем од пет нивоа
Шведска: Пале Куран а Русија им нарушава имиџ државе© Tanjug/AP Photo/Arshad Butt

Шведски министар цивилне одбране рекао је данас да је та земља мета кампање дезинформација од стране "актера које подржава Русија", а која има за циљ да науди имиџу Шведске, тиме што имплицира да та земља подржава спаљивање Курана.

"Шведска је мета кампање дезинформација коју подржавају државни актери са циљем да се нашкоди шведским интересима и шведским грађанима", рекао је Оскар Бохлин на конференцији за медије, преноси Ројтерс.

Он је оценио је да "актери које подржава Русије" повећавају број нетачних изјава, попут оних да шведска држава стоји иза скрнављења светих списа.

"То је, наравно, потпуно нетачно", нагласио је шведски министар, додавши да кампања има за циљ да створи поделе и да ослаби међународни положај Шведске.

Шведска служба безбедности САПО раније данас је саопштила да се безбедносна ситуација у Шведској погоршала након недавних паљења Курана и протеста широм муслиманског света, а оба догађаја су негативно утицала на имиџ нордијске нације.

Имиџ Шведске се променио "из толерантне земље у земљу непријатељску према исламу и муслиманима, где држава не санкционише нападе на муслимане и где социјалне службе могу да киднапују муслиманску децу", наводи се у саопштењу САПО-а.

Шведска служба безбедности истиче да све то може да подстакне претње Шведској, и то "од појединаца унутар насилног исламистичког миљеа", и додаје да је тренутни ризик од тероризма у Шведској и даље на повишеном нивоу, односно на трећем од пет нивоа, наводи АП.

"Озбиљна је ситуација у којој се налазимо. То је повећана претња и напад се може десити у оквиру појачане претње", рекла је заменица шефа САПО-а за борбу против тероризма Сузана Трехорнинг.

Недавни низ јавних скрнављења Курана од стране неколицине антиисламских активиста у Шведској и у суседној Данској изазвао је љутите реакције у муслиманским земљама.

Ирак је одлучио да прекине дипломатске односе са Шведском након што је на протесту у Стокхолму оштећен Куран, а демонстранти у Багдаду  су запалили шведску амбасаду.

У Шведској не постоји закон који изричито забрањује спаљивање или скрнављење Курана или других верских текстова, а Шведска влада је овога месеца саопштила да разматра промену закона да би се омогућило полицији да спречи јавно спаљивање Курана уколико би то угрозило безбедност Шведске.

У тој нордијској земљи право на одржавање јавних демонстрација заштићено је законом, а полиција тзв. "богохулне" протесте дозвољава углавном на основу процене да ли се јавни скуп може одржати без већих ризика по јавну безбедност.

image