Свет

Скретање пажње са Северног тока и кинеског балона? Пентагон објавио нови извештај о НЛО

Прича о НЛО над америчким тлом кренула је убрзо након Хершовог извештаја о Северном току и инцидента са кинеским балоном, а сада је стигао и први нацрт извештаја о могућем ванземаљском деловању
Скретање пажње са Северног тока и кинеског балона? Пентагон објавио нови извештај о НЛОGetty © Mike Coppola/Getty Images

Постоји могућност да ванземаљски матични бродови и мање сонде посећују планете у нашем соларном систему, сматра шеф Пентагонове канцеларије за истраживање неидентификованих ваздушних појава у нацрту извештаја који је подељен у уторак.

"[Један] вештачки међузвездани објекат би потенцијално могао да буде матична летелица која ослобађа многе мале сонде током свог блиског проласка поред Земље, а оперативна конструкција не разликује се превише од НАСА мисија", написао је директор Пентагонове Канцеларије за разрешење аномалија Шон Киркпатрик у новом извештају са председником одељења за астрономију Универзитета Харвард Ејбрахамом Лоубом као коаутором.

Пентагон је прошле године формирао Канцеларију за разрешење аномалија, која је до сад обрадила 366 извештаја о виђањима НЛО, од којих је 171 "показало необичне перформансе и карактеристике летења или, које захтевају даље испитивање", претходно је наведено у извештају који је објавила Канцеларија директора за националну безбедност у фебруару.

Коаутор новог извештаја Ејбрахам Лоуб доспео је у жижу јавности 2017. године, када је наговестио да је у наш соларни систем први пут доспео неки ванземаљски посетилац, пише "Милитери тајмс". Те године је ПанСТАРС телескоп НАСА на Хавајима открио необичан међузвездани објекат који је назван "Оумуамуа" (извиђач на хавајском).

Објекат је био у облику цигаре, деловао је равно и ишао је од Сунца, а није показивао траг, што је неке научнике навело да помисле да је вештачки. У новом извештају се и "Оумуамуа" наводи као један од примера.

"Уз одговарајући дизајн, ове сићушне сонде би стигле до Земље или других планета Сунчевог система ради истраживања, док матична летелица пролази између Земље и Сунца – баш као што је био случај са 'Оумуамуом'", пишу аутори.

Додаје се да "астрономи не би могли да примете распршивање мини сонди јер оне не рефлектују довољно сунчеве светлости да би их постојећи телескопи могли приметити".

"Ванземаљска претња" или скретање пажње јавности?

Нови извештај долази мање од месец дана након што је у Белој кући најављена могућност формирања стручног тима за изучавање непознатих објеката и потенцијалних безбедносних ризика које они представљају после серије инцидената током којих је америчка војска оборила три неидентификована летећа објекта (НЛО).

Амерички авиони оборили су 4. фебруара кинески балон, за који Вашингтон тврди да је шпијунски. То је очигледно довело до повећане опрезности у америчкој администрацији, пошто су у наредних недељу и по дана оборена још три неидентификована објекта.

Познати узбуњивач Едвард Сноуден је оценио да прича о потенцијалном деловању ванземаљаца на Земљи представља покушај скретање пажње са могуће умешаности САД у саботажу Северног тока, што је првобитно тврдио независни новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш у извештају који је објављен, запањујуће, управо почетком фебруара.

image
VV inauguration
banner