Свет

Блинкен: Нуклеарни рат није гори од климатских промена

"Дакле, за нас је ово егзистенцијални изазов нашег времена", рекао је амерички државни секретар
Блинкен: Нуклеарни рат није гори од климатских промена© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Претња нуклеарног уништења није ништа озбиљнија од претње климатских промена, тврди амерички државни секретар Ентони Блинкен. Блинкенови критичари упозоравају да Вашингтон ризикује нуклеарни рат наоружавајући Украјину.

У емисији "60 минута Аустралија" Блинкен је упитан да ли нуклеарни рат или климатске промене представљају већу претњу човечанству.

"Па, мислим да не можете да имате хијерархију", одговорио је он. "Постоје неке ствари које су испред и у средишту… укључујући потенцијални сукоб, али нема сумње да клима представља егзистенцијални изазов за све нас".

"Дакле, за нас је ово егзистенцијални изазов нашег времена", наставио је он и додао да то "не значи да у међувремену нема озбиљних изазова међународном поретку као што је руска агресија на Украјину".

С обзиром на то ће овај јул, како је најављено, бити најтоплији месец у историји, УН су позвале на убрзану акцију за смањење емисија угљеника, укључујући глобално престанак употребе угља до 2040. Раније овог лета, специјални изасланик америчког председника за климу Џон Кери захтевао је ремонт светског пољопривредног система како би се смањиле емисије угљеника из пољопривреде у покушају да се спречи загревање од пола степена до средине века.

У Украјини, међутим, администрација председника Џозефа Бајдена наставља своју политику отворене подршке кијевској војсци. САД и њени савезници у НАТО наоружали су Украјину ракетама дугог домета и тренутно разговарају о снабдевању Кијеву борбеним авионима америчке производње, усред поновљених упозорења Москве да такво оружје драматично повећава шансе за свеопшти рат између Русије и запад.

Кијевске снаге су такође више пута покушавале да гађају руске нуклеарне електране, упозорио је Кремљ раније овог месеца, оптужујући Украјину и њене спонзоре за нуклеарни тероризам.

У САД, упозорења о непосредној опасности од нуклеарног сукоба првенствено долазе од изолационистичког крила Републиканске партије. Бивши водитељ Фокс њуза Такер Карлсон и бивши председник Доналд Трамп били су два најгласнија гласа која позивају да се прекине подршка САД Кијеву, а Трамп је у априлу изјавио да се свет суочава са најопаснијим периодом у историји због нуклеарног оружја и неспособног руководства у Вашингтону.

"Сваког дана се ова битка наставља, ризикујемо глобални рат", рекао је Трамп у марту, тврдећи да треба да подржимо промену режима у Сједињеним Државама да бисмо спречили овај ризик.

image