Свет

Још једно светогрђе: Спаљен Куран испред шведског парламента; "Не треба да чекамо да ово експлодира"

Организатори акције, мигранти из Ирака, најпре су шутирали свету књигу, а затим запалили
Још једно светогрђе: Спаљен Куран испред шведског парламента; "Не треба да чекамо да ово експлодира"www.globallookpress.com © Ismael Adnan/Keystone Press Agency

Мигранти из Ирака спалили су данас Куран у близини зграде парламента у Стокхолму, пише лист "Афтонбладет".

"Данас су две особе запалиле Куран у близини шведског парламента", наводи лист.

Како се додаје, организатори акције, Салван Момика и Салван Најем - шутирали су свету књигу, а затим запалили. 

Стокхолмска полиција издала је дозволу за демонстрације, након чега је објављено да ће Данска и Шведска ипак предузети мере за ограничавање спаљивања Курана.

Дански министар иностраних послова Ларс Локе Расмусен изјавио је данас да се нада да ће владин предлог за ограничавање спаљивања Курана у Данској помоћи у деескалацији растућег међународног сукоба са неколико муслиманских земаља.

Расмусен је рекао да Данска то ради не зато што се осећа да је под притиском, већ због тога што политичке анализе показују да је то свима у најбољем интересу, пренео је Ројтерс.

"Не треба само да седимо и чекамо да ово експлодира", навео је Расмусен.

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром изјавио је данас да је послао писма у свих 57 земаља Организацијем исламске сарадње (ОИЦ) у којима је, како је навео, објаснио право да се у Шведској одржавају окупљања и осудио исламофобична дела.

Министри иностраних послова ОИЦ састаће се данас на ванредном састанку на којем ће се разговарати о недавним дешавањима у вези са спаљивањем Курана.

Подсећамо да нордијске земље не могу да спрече спаљивање Курана јер је у складу са уставним законима заштићена слобода изражавања.

Данска влада претходно је саопштила да ће настојати да пронађе "правно средство" које би омогућило властима да интервенишу на таквим протестима, уколико се сматра да могу да доведу до "значајних негативних последица за Данску, не само у погледу безбедности".

Шведска влада је овога месеца саопштила да испитује слично решење, али десничарске партије у обе земље осудиле су те иницијативе, позивајући се на то да слобода изражавања не може бити угрожена.

У Данској и Шведској је у последњих неколико седмица одржано неколико протеста на којима је Куран спаљен или на неки други начин оскрнављен, што је изазвало негодовање у муслиманским земљама, које су захтевале од нордијских влада да се то обустави.

Подсетимо, раније су анти-исламски активисти, припадници групе "Данске патриоте" запалили Куран испред амбасаде Египта у Копенхагену, што је трећи такав инцидент у Данској за мање од недељу дана.

Данска влада је саопштила да осуђује скрнављење Курана и да је реч о "провокативним и срамотним акцијама", уз оцену да влада нема моћ да блокира ненасилне демонстранте.

"Слобода говора током демонстрација не укључује само вербално изражавање. Људи могу да се изразе на различите начине, као што је спаљивање предмета", рекла је професорка права на Универзитету у Копенхагену Трине Баумбах.

Осим тога, скрнављење и паљење Курана у Стокхолму крајем јуна током прославе Курбан-бајрама изазвало је реакцију у многим земљама широм света. Ирак је тражио од шведских власти да изруче имигранта – организатора акције.

Инцидент су такође осудили Алжир, Авганистан, Египат, Индонезија, Либан, Сирија, Турска, Узбекистан, генерални секретар Лиге арапских држава (ЛАС) Ахмед Абул Гејт и генерални секретар Савета за сарадњу арапских држава Залива (ГЦЦ) Јассим ал-Будаиве.

Турски министар спољних послова Хакан Фидан рекао је да ће исламске земље дати јединствен одговор на акције скрнављења Курана у европским земљама након састанка Организације исламске сарадње (ОИЦ).

image