Свет

Доналд Трамп тужио своју тужитељку

Бивши амерички председник рекао да има предност у анкетама пред међуизборе у САД и оценио да државни тужитељ Њујорка не би покренула случај против њега да је ситуација другачија
Доналд Трамп тужио своју тужитељкуAP © AP Photo/José Luis Villegas, Pool, File

Бивши председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп тужио је државног тужитеља Њујорка Летицију Џејмс и оптужио је да води "рат застрашивања и узнемиравања" против њега.

Џејмс, која је у септембру тужила Трампа и његово троје деце, тврди да су они десет година учествовали у финансијској превари. Бивши председник САД негирао је оптужбе и у више наврата рекао да Џејмс "злоупотребљава свој положај ради политичке добити".

Трамп тврди да је Џејмс покренула "заверу", која је почела као карикатуристички покушај, како би добила контролу над његовим пословањем, преноси Би-Би-Си.

Трамп је на друштвеној мрежи Трут соушл подсетио да има велику предност у анкетама пред међуизборе који ће бити одржани 8. новембра и оценио да Џејмс не би ни покренула случај против њега да је ситуација другачија.

Портпарол државног тужитеља огласио се саопштењем у коме се наводи да "тужбе неће одвратити случај Њујорка против Трампа".

"Тужили смо Доналда Трампа јер је починио велику финансијску превару. Та чињеница се није променила, а неће ни наша решеност да обезбедимо да, ма колико неко био моћан, не буде изнад закона", додаје се у саопштењу.

Трампова тужба представља најновији преокрет у дугом сукобу између њега и Џејмс. Она је још 2018. године, у ноћи када је изабрана на функцију државног тужитеља, обећала да ће открити све о пословању некретнинама бившег лидера САД.

image