Свет

Минск: Варшава да не ескалира ситуацију оптужбама о нарушавању границе хеликоптерима

У Министарство спољних послова Белорусије позван је отправник послова Пољске у Минску Мартин Војчеховски
Минск: Варшава да не ескалира ситуацију оптужбама о нарушавању границе хеликоптеримаwww.globallookpress.com © Artur Widak/ZUMAPRESS.com

Министарство спољних послова Белорусије позвало је Варшаву да не ескалира ситуацију оптужбама да је Минск нарушио границу војним хеликоптерима и да је не користи за милитаризацију пограничног подручја, саопштила је прес-служба Министарства спољних послова Белорусије.

Како преносе "РИА Новости", 2. августа је у Министарство спољних послова Белорусије позван отправник послова Пољске у Минску Мартин Војчеховски.

"Дипломата је обавештен да исхитрене изјаве пољских званичника о томе да су два белоруска хеликоптера нарушила ваздушни простор Пољске 1. августа нису потврђене резултатима свеобухватне провере коју је спровела белоруска страна. Подаци објективне контроле летења хеликоптера показани су као доказ", наводи се у саопштењу.

Како се напомиње, деескалација ионако тешке ситуације у билатералним односима могућа је само у оквиру међусобног поштовања и конструктивног дијалога.

Пољско Министарство спољних послова саопштило је у уторак да су два белоруска хеликоптера наводно нарушила ваздушни простор земље, након чега је шеф пољског Министарства одбране наредио да се повећа број трупа на граници са Белорусијом.

Заузврат, Министарство одбране Белорусије саопштило је да је оптужбе о кршењу пољске границе изнело пољско војно-политичко руководство како би оправдало гомилање снага и средстава у близини белоруске границе.

Белоруско министарство је такође навело да је још ујутру оперативна команда пољских оружаних снага уверавала становништво да пољски радари нису забележили нарушавање државне границе, а до вечери, очигледно, након консултација са њиховим прекоокеанским власницима, већ су известили да се "прелазак границе догодио на веома малој надморској висини".

image