Свет

Америка изолована: У Генералној скупштини УН Сједињене Државе прегласане 185:2

Амерички ембарго Куби траје пуних 30 година
Америка изолована: У Генералној скупштини УН Сједињене Државе прегласане 185:2www.globallookpress.com © © Nicolas Maeterlinck

Генерална скупштина Уједињених нација гласала је у четвртак са 185:2 гласа за осуду америчког ембарга Куби, 30. годину заредом.

Иако резолуције УН-а нису обавезујуће и нису правно спроводљиве, оне имају велику политичку тежину, показујући изолованост става САД и став многих земаља о њему.

Само су САД и Израел гласали против резолуције, док су Бразил и Украјина били уздржани, пренео је АП.

Чин економског рата против Кубе

Кубански министар спољних послова Бруно Родригез Париља обратио се Генералној скупштини Уједињених нација пре гласања, назвавши ембарго "намерним актом економског рата, са циљем спречавања финансијских прихода, уништавања способности владе да задовољи потребе становништва, изазивајући колапс привреде и стварање ситуације којом је немогуће управљати."

Од 2019. САД су "ескалирале опсаду наше земље до екстремне димензије, окрутно и нехумано, како би нанеле највећу могућу штету кубанским породицама", додао је Родригез.

Док је Обамина администрација допустила путовања на Кубу, Трампова администрација је поништила многе Обамине одлуке.

Бајденова администрација је, заузврат, поништила неке од потеза Трампове администрације.

"Било је неких позитивних акција"

Родригез је признао да је било неких "позитивних акција" Бајденове администрације, али је нагласио да ова нема никакву политику према Куби и да само наставља политику "максималног притиска", коју је успоставила претходна.

САД су у свом образложењу рекле да, иако сматрају "кубанску владу одговорном, наша подршка кубанском народу је непоколебљива“.

"Кубанска влада је користила оштре затворске казне, чак и против малолетника, тактике застрашивања, хапшења, прекиде интернета, мафију коју спонзорише влада и ужасне затворске услове како би покушала да спречи Кубанце да остварују своја људска права", рекао је политички саветник Џон Кели у четвртак у Генералној скупштини.

image
VV inauguration
banner