Свет

САД тврде: Попустила иранска претња Саудијској Арабији

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс поручио да Америка неће оклевати да делује у одбрани сопствених интереса, као и партнера у региону
САД тврде: Попустила иранска претња Саудијској Арабијиwww.globallookpress.com © Iranian Supreme Leader'S Office

Војна претња Ирана Саудијској Арабији и њеним суседима је попустила, али није у потпуности прошла, саопштили су званичници САД и земаља Персијског залива.

"Асошијетед прес" и "Волстрит џурнал" известили су у уторак да је Саудијска Арабија поделила обавештајне податке са САД о потенцијалном иранском нападу. Не прецизирајући зашто, заливски и амерички званичници рекли су у четвртак да су се изгледи за напад смањили, али да претња и даље постоји. 

Америчке, саудијске и друге арапске земље биле су у приправности, пошто су тензије између Ријада и Техерана достигле критичну тачку. Иран је опоменуо Саудијску Арабију због извештавања о иранским протестима од стране телевизијске станице "Иран интернешенел" на персијском језику, коју подржава Ријад.

"У сталном смо контакту преко војних, дипломатских, обавештајних канала са Саудијцима и нећемо оклевати да делујемо у одбрани наших интереса и партнера у региону", рекао је новинарима портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

Саудијски званичници рекли су да би Иран могао извести војни напад како би скренуо пажњу са масовних протеста широм те земље. 

Портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани демантовао је извештаје у медијима да се припрема напад на Саудијску Арабију.

"Исламска Република Иран држи се политике добросуседства, делује на основу узајамног поштовања и у оквиру међународног права, настоји да ојача стабилност и безбедност у региону и наставиће конструктивну интеракцију са суседним земљама", рекао је Канани, у саопштењу објављеном у среду на сајту иранског министарства спољних послова.

САД и Саудијска Арабија, пре две године, су оптужиле Иран да је извршио напад дроном и ракетама и погодио нафтну индустрију Саудијске Арабије. Техеран је тада негирао одговорност.

Иран потресају протести у око 50 градова после смрти Махсу Амини у полицијском притвору 16. септембра. Ирански званичници негирали су одговорност иранске полиције за смрт Махсу Амини и протествовали због извештавања западних и арапских медија.

Западни медији и званичници упоредили су протесте у Ирану са променама режима у земљама Африке и Блиског истока током Арапског пролећа.

 

image
VV inauguration
banner