Свет

"Фајненшел тајмс": Све што ризикује руску испоруку нафте није добродошло у Белој кући

Новоросијск је главна руска црноморска лука за извоз нафте, кроз коју дневно прође око 600.000 барела тог енергента
"Фајненшел тајмс": Све што ризикује руску испоруку нафте није добродошло у Белој кућиwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Украјински напад на поморску базу у Новоросијску могао би да разбесни Вашингтон и угрози помоћ Кијеву, преноси "Фајненшел тајмс".

Напад на нафтну инфраструктуру би могао да изазове забринутост у Вашингтону и другим западним престоницама, пише тај лист.

Иако су јој увеле санкције, западне земље предвођене САД залажу се за наставак извоза нафте из Русије, како би се цене тог енергента на светском тржишту стабилизовале.

Новоросијск је главна руска црноморска лука за извоз нафте, кроз коју дневно прође око 600.000 барела тог енергента. Такође, у питању је главна лука за извоз нафте из Казахстана.

"Све што би могло да доведе у ризик руску испоруку нафте неће бити добродошло у Белој кући", рекла је некадашња аналитичарка ЦИА Хелима Крофт. Она је додала да би подршка Украјини могла да буде мање одржива уколико би дошло до енергетске кризе ширих размера.

Украјинци тврде да су њихови водени дронови оштетили брод "Оленегорски гарњак" у нападу који се наводно догодио недалеко од Новоросијска. 

Руско Министарство одбране је саопштило да су ти дронови уништени, као и да у нападу није било жртава ни штете.

image