Свет

Шолц и Кећијанг: Немачка и Кина посвећене стабилности и слободној трговини

Шолц одбацио нападе критичара, нагласио значај дијалога у кризним временима
Шолц и Кећијанг: Немачка и Кина посвећене стабилности и слободној трговиниNone © Tanjug/Kay Nietfeld/Pool Photo via AP

Немачки канцелар Олаф Шолц позвао је Кину да помогне у решавању украјинске кризе. Владе у Пекингу и Берлину слажу се да су руске претње нуклеарним оружјем неприхватљиве, изјавио је Шолц у петак након састанка са кинеским премијером Ли Кећијангом, преноси "Франкфуртер алгејмане цајтунг".

Кинески премијер ту тврдњу свог немачког колеге није потврдио, већ је изјавио да се нада "скором окончању" сукоба у Украјини. "Не можемо да приуштимо даље ескалације", рекао је он и додао да обе стране треба убедити да започну мировне преговоре.

Претходно, приликом сусрета Шолца и Си Ђинпинга, кинески председник је међународну заједницу позвао да "одбаци претњу нуклеарног оружја" како би се спречила "криза на евроазијском континенту", што може да се протумачи и као имплицитна подршка Русији која је у више наврата у последње време упозорила да се Украјина, уз помоћ својих западних партнера, спрема да употреби "прљаву" нуклеарну бомбу.

Приликом разговора са Ли Кећијангом Шолц је Кину описао као "велику земљу" која је одговорна за мир у свету. Немачки канцелар је одбацио критике које добија последњих дана због одлуке да посети Пекинг, наглашавајући да је у кризним временима дијалог посебно значајан.

"Добро је да сам данас овде, у Пекингу", изјавио је Шолц.

Шолц је нагласио и да је "праведност" изузетно важна у трговинским односима. "Немачка и Кина имају заједнички интерес у томе да се предности глобализације и економског раста не изгубе", изјавио је он на почетку разговора са кинеским премијером.

"Оно што је за Немачку важно су економски односи засновани на равноправности", додао је немачки канцелар. Немачка очекује реципроцитет у трговинским односима, наглашава он.

Ли Кећијанг истакао је жељу своје земље да успостави још ближе односе са Немачком. "Кина и Немачка посвећене су слободној и праведној трговини", рекао је он на састанку у Пекингу.

"Наставићемо да радимо на отварању према остатку света, што је у интересу свих страна", закључио је кинески премијер.

"Франкфуртер алгемајне цајтунг" указује да Ли Кећијанг није експлицитно говорио о томе ко је крив за сукоб у Украјини, наводећи само да се "свет суочава са превише ризика", као и да му недостаје "стабилности и предвидљивости". Кина је заинтересована за "мир и стабилност широм света", нагласио је кинески званичник.

Немачки канцелар Олаф Шолц у првој је посети Кини од када је преузео ту функцију крајем прошле године. Он је први лидер неке од земаља чланица Г7 који је посетио Пекинг од избијања пандемије корона вируса.

image