Свет

Научници упозоравају: Антарктик од фрижидера света постаје радијатор, најтоплији јул икада

Протекли јул био је најтоплији месец икада забележен, 2023. трећа најтоплија година, а ледене капе планете се топе
Научници упозоравају: Антарктик од фрижидера света постаје радијатор, најтоплији јул икадаGetty © Mario Tama / Staff

Јул 2023. био је званично најтоплији месец икада забележен, са температурама које су биле око 1,5 степени Целзијуса изнад просека за период 1850-1900, који се узима као референца с обзиром да се ради о прединдустријском периоду, потврдили су научници из Службе за климатске промене Коперникус ЕУ.

Подаци су показали и да је 2023. била трећа најтоплија година икада и да је глобална просечна температура површине мора достигла рекордне вредности у јулу.

Рекордну топлоту подстакле су климатске промене, што је допринело да обим антарктичког морског леда прошлог месеца достигне најнижи ниво икада, пише "Фајненшел тајмс".

У међувремену, научници упозоравају да се Антарктик претвара из "фрижидера" који је одржавао ниске температуре на планети у "радијатор".

Лед на копну и мору на Антарктику рефлектује сунчеве зраке назад у свемир, али како се сада топи формирају се баре и језера која апсорбују топлоту.

Професор Мартин Сигерт рекао је за "Дејли мејл" да је континент Јужни пол "огромна, огромна бела површина... ради огроман посао за планету у смислу великог броја сунчевог зрачења које се одбија у свемир".

Исти процес - где се лед отопио откривајући океан - већ се дешава на Арктику, рекао је он.

Професор Сигерт, глациолог са Универзитета у Ексетеру, рекао је да је морски лед око залеђеног континента тренутно на најнижем нивоу од када су га сателити почели да посматрају 1979. године, што је надмашило претходни минимални рекорд постављен прошле године.

image