Свет

Шолц и Си: Потреба за већом сарадњом у време промена и превирања

Немачки канцелар је први лидер Г7 који је посетио Кину од почетка пандемије
Шолц и Си: Потреба за већом сарадњом у време промена и превирања© Tanjug/Kay Nietfeld/Pool Photo via AP

Током састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом, кинески председник Си Ђинпинг указао је на потребу за већом сарадњом између две земље услед "времена промена и превирања" зарад светског мира.

Шолц је први лидер Г7 који је посетио Кину од почетка пандемије, а његова посета тестираће односе Кине и Запада након година растућих тензија, оцењује Ројтерс и додаје да ће се двојица лидера у разговорима дотаћи руско-украјинског сукоба, климатских промена и економских веза.

"Међународна ситуација је сложена и нестабилна", рекао је председник Народне Републике Кине и навео да ће посета додатно унапредити међусобно разумевање и поверење две стране, као и да ће продубити сарадњу у различитим областима.

Председник Си је истакао да се ове године обележава 50 година дипломатских односа Кине и Немачке, те да докле год две стране следе принципе међусобног поштовања - билатералне везе ће наставити да напредују.

Немачки канцелар је потврдио да је добро што су се лично састали у овим "напетим временима" и навео да "руска инвазија на Украјину ствара проблеме за глобални поредак заснован на правилима".

Посета немачке делегације је добра ствар за кинеско руководство, наводи Ројтерс и напомиње да ће Пекинг настојати да ојача односе са спољним светом.

Са друге стране, услед историјске инфлације и надолазеће рецесије у Немачкој, Шолц ће током састанака нагласити потребу за наставком сарадње две земље. Он је, међутим, најавио да ће отворити питања као што су људска права, Тајван и потешкоће са којима се немачке компаније суочавају на кинеском тржишту.

Уочи посете немачког канцелара, било је критика унутар Европске уније и немачке владе.

Тензије су дошле до изражаја због прошлонедељног споразума којим је кинески бродски гигант "Коско" добио удео у лучком терминалу у Хамбургу упркос противљењу коалиционих партнера.

Кључна улога Кине у индустријама, од бродоградње до електричних возила, заједно са невиђеним економским проблемима са којима се Немачка суочава, значи да је Шолцу потребна сарадња са Кином више него његовој претходници Ангели Меркел, закључује Ројтерс.

image