Свет

Политичка коректност убија: Шекспир забрањен у школским окрузима САД због "сексуалног садржаја"

Школе на Флориди чешљају своје библиотеке у потрази за потенцијално увредљивим материјалом
Политичка коректност убија: Шекспир забрањен у школским окрузима САД због "сексуалног садржаја"Getty © Chris J Ratcliffe / Stringer

Бројне школе на Флориди избацују Шекспирове драме из својих наставних планова и програма из страха да ће прекршити контроверзни нови закон који забрањује књиге са сексуалним садржајем, преноси "Тампа Беј тајмс".

Државне школе округа Хилсборо ће дозвољавати читање само одломака из Шекспирових дела током наредне школске године, поручују званичници округа. Они су листу рекли да су изменили своје наставне водиче за наставнике због "ревидираних државних стандарда наставе и новог скупа државних испита који покривају широк спектар књига и стилова писања". Портпаролка округа Тања Арја признала је да је одлука донета и због Закона о родитељским правима Флориде у образовању.

Закон је ступио на снагу прошлог месеца и захтева од школа да обуставе приступ лектири за коју се тврди да садржи порнографију, приказе или описе сексуалног понашања.

"Мислим да нам се остатак земље – не, свет смеје", рекао је наставник Џозеф Кул, истичући да је "избацивање Шекспира у целини због идеје да веза Ромеа и Јулије некако експлоатише малолетне особе, апсурдно."

Због несигурности око тога шта представља забрањени садржај, школски окрузи су превентивно уклањали књиге из својих библиотека како би избегли жалбе родитеља, а обучени "специјалисти за медије" прегледају садржаје и проверавају да ли постоји било шта што би могло бити у супротности са законом.

Ако стручњаци означе књигу, одбор на нивоу округа је дужан да је прегледа и донесе коначну одлуку о томе да ли остаје у библиотеци. Родитељи такође могу да поднесу жалбу на било коју књигу на веб-страници школског округа, захтевајући од округа да повуче наслов у року од пет дана и задржи га ван библиотека док се случај не прегледа.

Локална подружница Си-Би-Еса пренела је раније ове недеље да је округ Дувал уклонио 19 наслова са својих полица уочи школске године 2023-2024, док је округ Сент Џонс избацио 31 књигу, а округ Клеј 115.

image