Свет

Лекције о родном идентитету забрањене у свим државним школама на Флориди

Стручњаци кажу да забрана угрожава слободу говора и може утицати на наставне планове и програме енглеског језика, историје и других предмета
Лекције о родном идентитету забрањене у свим државним школама на ФлоридиGetty © Joe Raedle / Staff

Одбор за образовање Флориде забранио је лекције о родном идентитету и сексуалности у свим разредима у државним школама, проширивши тако скоро годину дана стару забрану таквих лекција која је обухватала ученике до трећег разреда, пише "Вашингтон пост".

Одбор је усвојио ново правило које каже да наставници Флориде од 4. до 12. разреда "неће намерно предавати... о сексуалној оријентацији или родном идентитету" осим ако то не захтевају државни академски стандарди (што овде није случај) или лекције чине "део курса о репродуктивном здрављу" од ког родитељ ученика може да одустане.

Мало је вероватно да ће часови о репродуктивном здрављу помињати сексуалну оријентацију или родни идентитет, рекао је канцелар Флориде за јавне школе Пол Бернс, с обзиром да је "апстиненција оно што очекујемо да ће се предавати у нашим школама", додао је он.

Наставници који прекрше забрану могу бити суспендовани или им могу бити одузете лиценце.

Ново правило се заснива на Закону о родитељским правима у образовању, који је усвојен почетком 2022. и који је забранио наставу о сексуалној оријентацији или родном идентитету у млађим разредима и затражио да лекције о овим питањима остану "прикладне за развој" за старије разреде.

Забрана је изазвала бес ЛГБТ активиста и експерата за образовање, који тврде да се она коси са слободом говора и да би могла да утиче на наставу из других предмета.

"Ово правило је дизајнирано као алат за изазивање страха, анксиозности и брисања наше ЛГБТК заједнице", поручио је Џо Сондерс, директор ЛГБТ организације "Једнакост Флорида".

image