Свет

Нигеријска делегација: Пучисти у Нигеру отворени за дијалог

Састанак групе са вођом хунте генералом Абдурахаманеом Тианијем је трајао неколико сати
Нигеријска делегација: Пучисти у Нигеру отворени за дијалог© Tanjug/AP Photo/Sam Mednick, File

Лидери који су извели пуч у Нигеру отворени су за дипломатске разговоре како би решили сукоб са регионалним блоком Западне Африке, саопштила је група нигеријских исламских интелектуалаца након састанка са хунтом у Нијамеју.

Посета је уприличена у тренутку када Економска заједница западноафричких држава (ЕКОВАС) истражује могућности за обнављање цивилне владавине у Нигеру, укључујући потенцијалну војну интервенцију, након
свргавања председника Нигера Мохамеда Базума, пренео је Ројтерс.

Пошто се блок и даље залаже за мирно решење, председавајући ЕКОВАС и председник Нигерије Бола Тинубу одобрио је јучерашњу мисију у Нијамеју делегације исламских интелектуалаца, који су се заветовали да ће промовисати дијалог.

Састанак групе са вођом хунте генералом Абдурахаманеом Тианијем је трајао неколико сати, рекао је шеик Абдулахи Бала Лау, који је предводио делегацију.

"Тани је рекао да су њихова врата отворена за дипломатију и мир у решавању проблема", навео је Лау у саопштењу.

Тиани је наводно нагласио историјске везе између Нигера и Нигерије, рекавши да су те земље не само суседи, већ браћа и сестре који питања треба да решавају споразумно.

Пошто дипломатски напори нису имали успеха прошле недеље, ЕКОВАС је активирао резервне војне снаге за које је речено да ће бити распоређене као последња могућност ако разговори не успеју. За сада блок настоји да уложи напоре у преговоре.

image