Свет

"Оптужница изгледа намештено, налазимо се у мрачном добу": Трамп реаговао на оптужнице из Џорџије

"Цео свет се смеје Америци јер виде колико је постала корумпирана и ужасна под вођством поквареног Џоа Бајдена", поручио је некадашњи председник
"Оптужница изгледа намештено, налазимо се у мрачном добу": Трамп реаговао на оптужнице из Џорџије© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke, File

Бивши председник САД Доналд Трамп рекао је да до четврте оптужнице против њега долази "мрачно доба" за Сједињене Државе, али је обећао да ће победити на председничким изборима 2024. године и да ће "учинити Америку поново великом".

"Деветнаест људи је оптужено, и сада се цео свет смеје Америци зато што виде колико је она постала корумпирана и ужасна под вођством поквареног Џоа Бајдена", рекао је Трамп за "Фокс Њуз".

Оптужнице су поднете против некадашњег председника, али и његових сарадника попут бившег шефа кабинета председника Марка Мидоуса, као и некадашњих Трампових адвоката Рудија Ђулијанија, Синди Пауел, Џене Елис, Кенета Чесброа, Џефа Кларка, Џона Исмена и других.

Трамп је рекао и да му оптужница против њега "изгледа намештено", а он се на својој друштвеној мрежи "Трут соушл" (Truth Social) запитао и зашто оптужница није поднета пре две и по године. "Јер су то хтели да учине усред моје политичке кампање. Лов на вештице", додао је он.

"Расистичка и корумпирана окружна тужитељка округа Фултон, за који се испоставило да је светска престоница убистава са једним од највиших нивоа насилног криминала било где у нашој земљи, управо је отворила сајт за прикупљање средстава како би искористила ствари за које се најгласније залаже. 'Ја ћу ухватити Доналда Трампа'", рекао је он, критикујући окружну тужитељку округа Фултон Фани Вилис.

Некадашњи председник је додао и да му је "незамисливо како особи са толико неуспеха може бити дозвољено да смета у можда и најзначајнијим изборима у историји земље".

"Као што је дозволила Атланти да оде дођавола са свим својим злочинима и насиљем, тако је и Џо Бајден дозволио Сједињеним Америчким Државама да оду на исто место са милионима људи који нападају нашу земљу, инфлацијом, лошом економијом, без енергије и поштовања у целом свету", рекао је некадашњи председник.

Трамп је рекао да би Вилисова требало да се фокусира на "људе који су наместили изборе 2020. године, а не оне који траже одговоре на питање шта се дата десило".

У оптужници коју је објавила окружна тужитељка округа Фултон Фени Вилис наводи се да је бивши председник учествовао у завери око субверзије избора, и то као коловођа, пише Би-Би-Си.

Вилис је истакла да су оптужени, уместо да се придржавају правних изборних процедура, учествовали у злочиначком подухвату рекетирања, како би преокренули изборне резултате у Џорџији. 

Ово је четврта кривична пријава против Трампа, али је први случај да се неки бивши амерички председник суочава са оптужбама које су коришћене да се осуде шефови мафије, као што су Џон Готи и Винсент Гиганте. 

image