Свет

Грађански културни рат на лондонском фронту: Догађај "само за лезбијке" отказан због трансфобије

Оснивачица "спид дејтинг" догађаја за лезбијке Џени Вотсон навела је да је учешће експлицитно дозвољено само женама након што се на претходном оваквом догађају појавила особа "у љубичастом латекс оделу са... ерекцијом"
Грађански културни рат на лондонском фронту: Догађај "само за лезбијке" отказан због трансфобијеGetty © Photo by Edward Smith/ Getty Images

"Спид дејтинг" (догађај на коме се велики број људи упознаје са жељом да пронађу емотивног партнера) намењен лезбијкама у Лондону отказан је због оптужби за "трансфобију", односно дискриминацију трансродних особа због захтева да на догађају присуствују само "одрасле људске жене".

Оснивачица "спид дејтинг" догађаја за лезбијке Џени Вотсон навела је за "Дејли мејл" да је учешће експлицитно дозвољено само женама након што се на претходном оваквом догађају појавила особа "у љубичастом латекс оделу са... ерекцијом".

"Наредни пут је транс жена ушла у женски тоалет и насрнула на другу учесницу, која је након тога била веома узнемирена. То ме је навело да помислим да такво окружење није фер према женама", објаснила је Вотсон.

Као одговор на појављивање биолошких мушкараца на лезбијском догађају, Вотсон је на веб страници објавила: "Ако сте мушкарац, уздржите се од доласка, нисте лезбијка", док је на друштвеним мрежама објавила да само "одрасле људске жене" треба да присуствују.

Тај потез је разбеснео локалне "друштвено освешћене" активисте који су догађај оценили као дискриминаторан према транс женама. "Спид дејтинг догађај за лезбијке" је отказан након што су га пријавили савету локалне самоуправе због "трансфобије".

Вотсон је рекла да је компанија "Стоунгејт" која је власник бара у коме се догађај одржавао претходне четири године отказала овогодишње окупљање. Менаџер групе је организаторку наводно назвао "терф свињом" (терф је термин који означава радикалне феминисткиње које не прихватају транс жене).

Овај случај само је један у низу све учесталијих идеолошких сукоба у либералној струји и у оквиру самог ЛГБТ покрета. Захтеве да транс жене, које су рођене као мушкарци, буду део истих простора и активности као и биолошке жене посебно компликују питања спорта, купатила и затвора.

image