Свет

Немачки синдикати у штрајку, стопиран рад у више компанија

Немачки синдикат радника у индустрији метала и електропривреде тражи повећање плате; компаније тврде да због инфлације то није могуће
Немачки синдикати у штрајку, стопиран рад у више компанијаwww.globallookpress.com © Bernd Wüstneck/dpa

Највећи синдикат металаца у Немачкој, "ИГ Метал" организовао је штрајк упозорења, захтевајући повишице за своје чланове од осам процената. Прве седмице штрајка, стотине хиљада људи није радило.

Како преноси портал "Тагесшау", прве седмице штрајка упозорења радника немачке индустрије метала и електропривреде, више од 200.000 људи је на кратко прекинуло посао.

Толико велика "излазност" је доказ да смо уједињени у захтеву за осам одсто повишице, рекао је шеф синдиката "ИГ Метал", Јорг Хофман и упозорио да би штрајк могао да постане интензивнији ако се на њихове захтеве не одговори.

Само у петак, око 83.000 штрајкача из око 400 компанија привремено је прекинуло рад. Фабрике Бе-Ем-Веа у Лајпцигу, "Форда" у Келну, бродоградилиште "Мејер" у Папенбургу, "Бош" у Мамбергу и главна "Поршеова" фабрика у Штутгарту су биле погођене штрајком. Од прошле седмице, штрајкови упозорења су организовани у више од 1000 компанија.

Синдикат тражи осам одсто повишице у наредних 12 месеци за 3,8 милиона запослених у највећој индустријској грани Немачке, чиме би дошло до трајног повећања плата.

Послодавци нуде бонусе у висини од 3000 евра за период од 30 месеци што је "ИГ Метал" одбацио као премало.

Обе стране се позивају на високу инфлацију.

Синдикат тражи компензацију за пораст трошкова живота који су премашили 10 одсто. Према њиховом мишљењу, компаније и даље добро зарађују. Са друге стране, фирме тврде да муку муче са растом цена енергената и сировина.

Четвррта рунда преговора између синдиката и компанија очекује се наредне седмице.

image
VV inauguration
banner