Свет

Жордан Бардела заменио Ле Пен на челу странке: Не идем на одмор, остајем активна

Бардела тврди да ће водити "политику континуитета" са претходним вођством
Жордан Бардела заменио Ле Пен на челу странке: Не идем на одмор, остајем активнаwww.globallookpress.com © Vincent Isore

Француска десно оријентисана партија Национално окупљање (некадашњи Национални фронт) изабрала је двадесетседмогодишњег Жордана Барделу за наследника Марин Ле Пен, јавља АФП. 

Бардела, који је до сада био привремени шеф странке, добио је око 85% гласова, а његов ривал Луи Алио, градоначелник Перпињана и бивши партнер Ле Пенове, добио је 15 одсто.

"Ова вест није изненађење", коментарише француски "Фигаро", додајући да је Бардела био фаворит унутарстраначких избора, а да је сада формално потврђена његова лидерска позиција. 

Лист подсећа и да су оба кандидата истицала да ће водити политику "континуитета" са претходним вођством, као и да ће бити на линији "маринизма", за разлику од страначког Конгреса из 2011. када су Бруно Голниш и Марин Ле Пен понудили две заиста различите визије развоја странке. 

Француска политичарка Марин ле Пен изјавила је данас да њена оставка на место председника крајње десничарске странке Национално окупљање не значи да она напушта странку.

"Не напуштам Национално окупљање да бих се одморила, остајем активна... Бићу тамо где ме земља треба", рекла је Ле Пен, преноси РИА Новости.

Ле Пенова се повукла са чела партије 2021. уочи неуспешне кандидатуре за председника на изборима.

Ko je Жордан Бардела?

Одрастао је уз мајку италијанског порекла у социјалном насељу на периферији Париза. У партији се врло брзо истакао.

Углавном се појављује у елегантном издању, а на овогодишњим изборним дебатама оставио је јак утисак оштрим наступом. 

Међутим, партијски ветеран Луи Алио оптужио га је да подржава групе које заступају "надмоћност беле расе" што је неприхватљиво за странку која покушава да докаже да може да уједини земљу, пише "Дојче веле". Бардела је одговорио да је његов циљ да придобије што више присталица из традиционалних партија и са десне и са леве стране политичког спектра.

Шта ће да ради Марин Ле Пен?

Марин ле Пен није успела да свргне председника Емануела Макрона на председничким изборима прошлог пролећа, али је ипак знатно ојачала странку након што је преузела вођство од свог оца Жан-Мари Ле Пена пре 11 година.

Од тада је радила на томе да побољша имиџ странке, која је дуго била крајње десничарска, променивши име 2018. године из Националног фронта у Национално окупљање (НР).

Ослобађање од антисемитских и екстремистичких ставова помогло је партији да освоји 89 места у парламенту након Макроновог реизбора, чиме су владајућој партији центра ускратили могућност да има апсолутну већину.

Са Барделом на челу НР, Ле Пен планира да се усредсреди на парламентарну активност странке, што ће јој помоћи у евентуалној четвртој кандидатури за председника 2027.

Избор Барделе је за неке новост, јер је то први пут од оснивања странке пре 50 година да нико из породице Ле Пен неће бити на њеном челу. Ипак, "Дојче веле" подсећа да је Бардела у вези са ћерком Ле Пенове сестре.

image