Свет

"Врати се у Африку": Француски посланик изазвао скандал расистичким коментаром

Представници левице траже да се посланик Ле Пенове партије избаци из парламента
"Врати се у Африку": Француски посланик изазвао скандал расистичким коментаромwww.globallookpress.com © IMAGO/Alexis Sciard

Посланик десничарске партије Национално окупљање Грегоар де Фурнас изазвао је скандал у Француској када је тамнопутом посланику левице Карлосу Мартенсу Билонгу поручио да се "врати у Африку" током парламентарне дебате о имиграцији.

Коментар је наишао на лавину реакција у Француској. Посланици центра и левице оштро су осудили де Фурнасову изјаву, кога су оптужили за расизам. Представници екстремне деснице тврде да изјава није била усмерена Билонгу, већ мигрантима заробљеним на броду невладиних организација.

"Нема места за расизам у нашој демократији. Биро Националне скупштине састаће се у петак како би одлучио о неопходним санкцијама", изјавила је француска премијерка Елизабет Борн, а преноси Ројтерс.

Де Фурнас, члан партије Марин Ле Пен, тврди да није урадио ништа лоше.

Он је "очигледно говорио о мигрантима које траспортују бродови невладиних организација", написала је Ле Пенова на Твитеру. "Контроверза коју су направили наши противници … неће преварити Французе", додала је она.

Билонго је ствари видео другачије, називајући изјаву "срамном". Лидер Макронове центристичке партије Стефан Сежурн изјавио је да де Дурнас треба да поднесе оставку, док представници левице захтевају његово избацивање из парламента.

image