Свет

Нови Блиски исток: Ирански шеф дипломатије у Саудијској Арабији

Хосеину Амирабдулахијану се на путу придружио Алиреза Енајати, нови амбасадор Ирана у Саудијској Арабији
Нови Блиски исток: Ирански шеф дипломатије у Саудијској Арабијиwww.globallookpress.com © www.globallookpress.com © Antonin Vincent/Keystone Press Agency/Maksim Konstantinov

Министар спољних послова Ирана отпутовао је у четвртак у Саудијску Арабију, у прву посету неког високог иранског дипломате у ту земљу откако су Техеран и Ријад обновили односе уз посредство Кине раније ове године.

Иранском шефу дипломатије Хосеину Амирабдулахијану се на путу придружио Алиреза Енајати, нови амбасадор Ирана у краљевини, јавља "Блумберг".

Последњи пут када је неки ирански министар спољних послова боравио у званичној посети Ријаду било је 2015. године када је Мохамед Џавад Зариф отпутовао у Саудијску Арабију  како би изразио саучешће због смрти краља Абдулаха.

Односи двеју земаља почели су да се погоршавају убрзо након тога.

Ријад је прекинуо везе са Ираном 2016. године након што су демонстранти упали у саудијска дипломатска представништва. Саудијска Арабија је дан раније погубила проминентног шиитског свештеника са још 46 других, што је изазвало демонстрације, наводи "Блумберг".

Од тада су се САД једнострано повукле из нуклеарног споразума Ирана са светским силама 2018. године.

Иран је оптужен за низ напада након тога, укључујући онај који је циљао на срце нафтне индустрије Саудијске Арабије 2019. године, привремено преполовивши производњу сирове нафте у краљевству.

Иако разлози трвења двеју земаља нису у потпуности разрешени, као што су ирански нуклеарни програм, рат у Јемену под вођством Саудијске Арабије и безбедност пловних путева у региону, Иран и Саудијска Арабија постигли су споразум о поновном успостављању дипломатских односа и отварању представништава прошлог марта у Пекингу, седам година након што су они раскинути.

image