Свет

Водећи републикански конгресмен променио мишљење, више не подржава Украјину

Жао ми је, ми просто немамо толико новца, поручио је конгресмен Енди Харис
Водећи републикански конгресмен променио мишљење, више не подржава Украјину© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, File

Амерички конгресмен Енди Харис, републиканац из Мериленда који је до скоро здушно подржавао Украјину, изјавио је да је дошло време да Сједињене Америчке Државе смање подршку тој земљи.

"Да ли је ово застој? Да ли би требало да будемо реалистичнији по овом питању. Мислим да би вероватно требало", рекао је он у разговору са грађанима из изборног дистрикта који представља у Представничком дома.

Харис је додао и да је украјинска контраофанзива требало да преокрене ситуацију на фронту. "Бићу искрен, она је пропала", изјавио је он. Конгресмен је био искрен и када је реч о украјинским шансама за победу у сукобу, тврдећи да "више није сигуран да је то могуће".

Такви ставови нису нетипични за члана Слободарског кокуса у америчком Конгресу, који је од почетка скептичан када је реч о слању наоружања Украјини и чији је Харис члан, наводи "Политико".

Али он је у исто време члан и Украјинског кокуса, а његова мајка је Украјинка која је у Америку емигрирала након Другог светског рата.

Харис је до сада здушно подржавао украјинског председника Владимира Зеленског, а у Конгресу је гласао и за слање наоружања и других облика помоћи тој држави.

Харис је такође високо позиционирани члан Одбора који регулише потрошњу савезних фондова.

Након што је упитан да ли би подржао још једну траншу помоћи, он је оштро рекао да "ако је реч о новцу за хуманитарну, невојну и војну помоћ без генералног инспектора (који би то трошење надзирао), ја то не подржавам".

Харисове изјаве показују да се расположење у Републиканској партији мења када је у питању подршка Украјини, пише "Политико", али и колико ће председавајући Представничког дома Кевин Макарти имати проблема са тим проблемом када се конгресмени врате на посао са летње паузе следећег месеца.

Председник Џозеф Бајден од Конгреса тражи одобрење за додатне 24 милијарде долара помоћи Украјини, која мора да добије подршку и конзервативаца унутар Републиканске партије чији су ставови слични Харисовим.

Они проблем виде у могућности да се тај новац проневери, у чињеници да цене хране у САД расту, могућности ескалације сукоба са Русијом у случају да Украјина приступи НАТО-у и, пре свега, у високој цени, наводи портал из Вашингтона.

"Жао ми је, ми просто немамо толико новца", рекао је Харис, наглашавајући да САД бележе огромне буџетске дефиците у постпандемијским годинама.

Он сада подржава окончање сукоба мирним путем, као и све већи број републиканаца.

"Мислим да је дошло време да позовемо на мировне преговоре. Ја знам да председник Зеленски то не жели, али без наше помоћи, он би реално изгубио овај рат. Чак и са нашом помоћи он не побеђује. Дошли смо до застоја", рекао је он.

image