Свет

Суоснивач Твитера Дорси признао грешке: И ја сам крив због отпуштања

Џек Дорси је преузео одговорност за масовна отпуштања у компанији "Твитер" након што ју је преузео Илон Маск
Суоснивач Твитера Дорси признао грешке: И ја сам крив због отпуштањаwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Суоснивач "Твитера" и бивши извршни директор Џек Дорси извинио се због отпуштања у компанији, тврдећи да ју је "пребрзо" повећао. Отпуштања, која су већ погодила 50 одсто радне снаге "Твитера", уследила су након што је милијардер Илон Маск купио платформу.

"Људи у 'Твитеру'су јаки и отпорни. Они ће увек наћи начин, без обзира колико је тренутак тежак. Схватам да су многи љути на мене. Ја сам одговоран зашто су сви у овој ситуацији: Пребрзо сам повећао компанију. Извињавам се због тога", твитнуо је Дорси и додао да је "захвалан и воли све који су икада радили на 'Твитеру'."

Међутим, признао је да није очекивао да ће таква осећања бити обострана "у овом тренутку или икада."

Извињење бившег извршног директора, који је поднео оставку прошле године, уследило је након медијских извештаја који сугеришу да су "сви" у компанији кривили Дорсија за ситуацију након Масковог преузимања.

"Џека мрзе у 'Твитеру'", рекао је анонимни извор за "Њујорк пост". "Криве Џека за оно што се десило са Илоном који је преузео компанију."

"Компанија није порасла јер се Џек мотао около својим авионом пуним манекенки. Али нико није писао о томе каква је катастрофа заправо компанија јер сви обожавају Дорсија и мисле да је он следећи Стив Џобс", додао је извор.

У тренутку када је Маск преузео "Твитер" у компанији је радило око 7.500 људи. Отпуштања су била једина одржива опција, објаснио је Маск, наводећи огромне губитке које компанија доживљава.

"Што се тиче смањења радне снаге 'Твитера', нажалост, нема избора када компанија губи преко четири милиона долара дневно. Свима који су изашли понуђена је тромесечна отпремнина, што је 50 одсто више од законски прописане“, написао је Маск на Твитеру.

Према бројним твитовима запослених на платформи друштвених медија, отпуштања су првенствено утицала на комуникације, курирање садржаја, етичке тимове за људска права и машинско учење, као и на нека одељења за производе и инжењеринг.

image