Свет

Румунија и Бугарска "бришу" међусобну границу?

Аустрија и Холандија су у децембру блокирале улазак Бугарске у зону слободног кретања, док се чланству Румуније успротивила само Аустрија
Румунија и Бугарска "бришу" међусобну границу?Getty © Christopher Furlong

Бугарска и Румунија би требало да укину граничну контролу ако обе земље до Божића не буду примљене у шенгенски простор, рекао је бугарски посланик Андреј Новаков, док Аустрија, која блокира пут те две земље ка зони без граница ЕУ, наставља да инсистира на свом досадашњем ставу.

Аустрија и Холандија су у децембру блокирале улазак Бугарске у зону слободног кретања, док се чланству Румуније успротивила само Аустрија.

Ова одлука је у дипломатским круговима довела до разговора о могућем "раздвајању" случајева Румуније и Бугарске, што Холандија подржава, преноси "Еурактив".

"За сваки дан проведен на граници, власници камиона губе 200 евра. Многи возачи дају отказ јер не желе да толико чекају на границама", рекао је Новаков за бугарску "Нову ТВ".

"Дневно постоје хиљаде покушаја да се (илегално) пређе граница. Када су корумпирани полицајци ухваћени, они би требало да знају да ће изгубити пензију и све привилегије", додао је он.

Међутим, према његовим речима, препреке пријему Бугарске и Румуније у Шенген више нису повезане са холандским и аустријским ветом.

"Биће избора и некоме су потребне привлачне поруке попут 'зауставићемо их да бисте могли мирно да спавате.' Миран сан у Аустрији не зависи од тога да ли смо ми у Шенгену, напротив", прокоментарисао је Новаков.

Премијери Бугарске и Румуније Николај Денков и Јон-Марсел Чолаку састали су се у уторак у Атини да разговарају о заједничкој стратегији за пријем Бугарске и Румуније у шенгенски простор.

Денков је рекао да би укидање граничних контрола између Бугарске и Грчке и између Бугарске и Румуније ослободило ресурсе за још бољу заштиту спољне границе ЕУ и Европске уније између Бугарске и Турске.

Двојица премијера су такође потврдила интересовање за изградњу новог моста преко Дунава, покретање трајектне линије између Русеа у Бугарској и Ђурђева у Румунији и убрзање радова на пројекту "Фаст Денјуб".

Копредседавајући Алијансе либерала и демократа за Европу (АЛДЕ) Илхан Кјучук је у априлу на конференцији коју је организовала "Еурактив Бугарска" изјавио да он и његов румунски колега Влад Ботош имају идеју да направе велику заједничку кампању подршке пријему обеју земаља у Шенген.

Током дебате о Шенгену у Европском парламенту прошлог месеца, он је рекао да бугарски и румунски грађани нису мање грађани ЕУ. Он је критиковао Европски савет што је дозволио двема земљама да блокирају придруживање Бугарске и Румуније Шенгенској групи.

"То није фер и нико то не треба да подржава! Време је да Европски савет покаже политичку зрелост и да две земље, које су највећа препрека приступању Бугарске и Румуније Шенгену, коначно дају зелено светло", рекао је Кјучук.

Европски парламент је прихватио резолуцију, наглашавајући да су обе земље већ испуниле неопходне услове за пријем у Шенген – иако посланици ЕП жале због одлуке Савета од 8. децембра 2022. којом је одбијено чланство "без представљања било каквог правног оправдања у вези са критеријумима за приступање".

Страна мисија – са учешћем Аустрије и Холандије – која је имала задатак да испита да ли је Бугарска испунила услове за улазак у шенгенску зону представиће своје резултате у септембру.

Беч не мења мишљење

Почетком месеца аустријски министар унутрашњих послова Герхард Карнер позвао је на наставак вета на приступање Румуније и Бугарске Шенгену.

Званичан став Беча је да многи нерегистровани мигранти и азиланти улазе у Аустрију преко тих земаља. Међутим, Карнер је признао да је број миграната који траже азил у Аустрији опао.

Аустријски министар је поновио непромењен став своје земље на састанку у среду са својим румунским колегом Каталином Предоиуом. "То је јасан сигнал да систем у целини не функционише и не мислим да проширење није прикладно у овом тренутку", рекао је Карнер.

"Зато нисмо отворени за његово проширење", додао је министар, подсећајући на граничне контроле шенгенског простора на границама Аустрије са Немачком, Мађарском и Словенијом.

Карнер и бивши румунски министар унутрашњих послова Луцијан Боде су у априлу у Букурешту потписали акциони план за борбу против нерегуларних миграција, који укључује успостављање заједничких мађарско-аустријских патрола на граничном прелазу Надлак 2.

План укључује и консолидовану сарадњу на контактној тачки Орадеа близу мађарске границе и управљање ирегуларним миграцијама на источно-медитеранској рути.

Према Карнеру, прекогранична сарадња показује "велике резултате" у деловању румунских, мађарских и аустријских власти.

image