Свет

Естонска премијерка у шкрипцу: Медији и народ траже оставку због послова њеног мужа са Русијом

Она је више пута позвала западне компаније које послују у Русији да обуставе са својим активностима у тој земљи
Естонска премијерка у шкрипцу: Медији и народ траже оставку због послова њеног мужа са Русијом© Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin, File

Естонска премијерка Каја Калас суочила се са притиском да поднесе оставку након извештаја да њен супруг има део власништва над компанијом која послује у Русији и након почетка Специјалне војне операције.

Два утицајна естонска листа позвала су је да поднесе оставку, а два истраживања јавног мњења показала су да већина испитаника мисли да би она требало да се повуче.

Калас је рекла да не верује да су компаније њеног мужа учиниле нешто лоше, док је њен муж рекао да ће продати свој удео у компанији о којој је реч, преноси "Еурактив".

Естонска премијерка важи за једног од најагресивнијих критичара Русије у Европској унији и НАТО-у, а неки су је сматрали потенцијалним будућим генералним секретаром тог војног блока.

Она је више пута позвала западне компаније које послују у Русији да обуставе са својим активностима у тој земљи.

Естонски јавни сервис ЕРР известио је ове недеље да "Старк Лоџистикс", естонска компанија у којој Каласов супруг Арво Халик индиректно поседује 25 одсто удела, снабдева фабрику аеросол контејнера у Русији, која се налази у власништву друге естонске компаније.

Та компанија је од почетка сукоба у Украјини од пословања са руском фабриом зарадила 1,5 милиона евра, објавио је естонски дневник "Ести Паевалехт".

Председник Алар Карис и лидер социјалдемократа, мањинског партнера у Каласовој коалиционој влади, позвали су у четвртак премијера да пружи детаљно објашњење.

Калас је новинарима у четвртак рекла да је, иако није имала детаљна сазнања о пословима свог супруга, била задовољна његовим објашњењем да компанија само помаже другој компанији док су њене руске операције угашене.

"Оно у шта сам апсолутно сигурна и уверена је да компаније мог мужа не учествују у било каквој неморалној активности", рекао је Калас у среду, а преноси ЕРР.

"Они чак и не купују гориво из Русије да не би оставили ниједан евро у тој земљи", додала је она.

"Постимес", један од водећих естонских дневних листова, написао је у уводнику у петак да је премијерка била двосмислена у својим одговорима.

"Нисмо добили никакве одговоре у среду или четвртак и нема разлога да верујемо да ћемо их чути у суботу или недељу. Као резултат тога, 'Постимес' даје премијерки пријатељски савет да почне да се пакује данас, како би избегла да оде са још већом срамотом у будућности", наводи се.

"Еести Паевалехт", други велики дневни лист, сугерисао је да Калас треба да поднесе оставку и да се онда суочи са гласањем о поверењу у парламенту.

ЕРР је известио да су две анкете које је спровео Институт за друштвене студије/Нордстат и "Туру-уурингуте" показале да 57, односно 69 одсто испитаника мисли да би Калас требало да поднесе оставку.

Каласин супруг најавио је у петак да ће продати свој удео у компанији и поднети оставку на место у њеном управном одбору, известио је ЕРР.

"Ми (компанија) смо у неколико наврата разговарали о питању транспорта за нашег клијента (у Русији) и веровали смо да радимо праву ствар, помажемо правим људима и спашавамо добру естонску компанију, иначе не бисмо могли то да урадимо", рекао је Халик у саопштењу, а преноси ЕРР.

Калас, која је предузећу свог мужа позајмила суме до 350.000 евра, у децембру је забранила естонској државној железничкој компанији да превози руски никл који не потпада под санкције, рекавши да она не сме да има било какве пословне односе са Русијом или Белорусијом, објавио је сајт "БНС њуз вајр".

Каласова либерална реформска партија, која је на власти од 2021. године, победила је на општим изборима у марту, заузевши 37 места у парламенту који има 101 члана.

Она је формирала коалицију са партијом Естонија 200 и Социјалдемократском партијом, како би дошла до 60 гласова у парламенту.

image