Свет

Oперацијa "Баркан": Да ли је Француској место на афричком континенту?

Ни после пет година француског војног присуства, ништа се није променило у безбедносном смислу

Док се афричка јавност у великој мери противи француском војном присуству, Емануел Макрон, заузврат, сматра да су француске војне интервенције на афричком континенту биле "успешне", да су спречиле стварање калифата неколико хиљада километара од граница Француске.

"Париз је имао све разлоге да започне сарадњу са афричким државама у борби против тероризма. Без операције 'Сервал', а потом и операције 'Баркан', покренуте 2013. и 2014. године, вероватно не би било Малија и Буркине Фасо", сигуран је председник Француске Емануел Макрон.

У овом тренутку, француске трупе морају да напусте Мали до 31. децембра 2023. године.

Француске војне снаге су 2013. хитно распоређене у Малију на захтев локалних власти да зауставе напредовање наоружаних терористичких група у Бамаку. Ова операција добила је име "Сервал".

Након успешног завршетка ове интервенције, француска војска је наставила да се бори против наоружаних џихадистичких група широм региона Сахела.

Француски министар одбране Жан-Ив Ле Дријан је 14. јула 2014. саопштио да је ова операција "изведена заједно са пет земаља сахело-сахарске зоне" (Мауританија, Мали, Буркина Фасо, Нигер и Чад), припадницима "Велике петорке Сахела". Заједничка војна операција названа је "Бархан".

Међутим, ни 2018. године, односно после пет година француског војног присуства, ништа се није променило у безбедносном смислу.

Како је рекао политички аналитичар, специјалиста за Африку Махамадоу Сисе, Француска је покренула операцију "Баркан" у нади да ће успоставити базу у Сахари како би преузела контролу над Малијем, Нигером, Буркином Фасо и Чадом, све до Сомалије, то је био стратешки и политички избор да оправда свој статус светске силе.

image