Свет

Катар се оковао: Ко их критикује хакери крећу на њега

Хакерске операције почеле још 2019., уз посредство бивших британских полицајаца
Катар се оковао: Ко их критикује хакери крећу на њега© Unsplash

Тачно две недеље до почетка Светског првенства у фудбалу, које се одржава у Катару, лист "Сандеј тајмс" открива да су новинари, политичари, па чак и адвокати били мета хакерских напада, са циљем да се заштити репутација Катара. 

Истрага чије детаље открива овај лист показује да су мете биле личности које су истраживале одређене теме или они који су критиковали доделу организације Светског првенства Катару. Земља се нарочито нашла на удару критике због третмана радника на градилиштима, као и због кршења права жена и ЛГБТ особа. 

Адвокати катарске владе негирали су умешаност, преноси француски "Монд". У изјави за АФП катарски званичник осудио је "очигледно лажне и неосноване" наводе, који су засновани "на једном извору који тврди да је његов клијент био Катар, без иједног доказа". 

Он је додао да "Катар неће седети скрштених руку (...), а све правне опције које су нам на располагању се проучавају како би се осигурало да ће они који стоје иза овога бити позвани на одговорност."

На мети хакера Мишел Платини и Натали Гуле

Међу метама хакера били су француска сенаторка Натали Гуле, која је оптужила Катар за финансирање исламског тероризма и бивши председник УЕФА Мишел Платини, велики подржавалац кандидатуре Катара.

Хаковање Платинија догодило се непосредно пре његовог саслушања у оквиру истраге за корупцију приликом доделе Светског првенства тој заливској земљи.

Реагујући на тврдње британског листа, Платини је изјавио да је "изненађен и дубоко шокиран". Бивши капитен француског тима навео је у саопштењу агенцији АФП да проучава "све правне мере које су му на располагању - ако су информације из "Сандеј тајмса" тачне - на оно што изгледа као очигледно кршење његове приватности".

Међу жртвама хакера су и новинари попут Џонатана Калверта из "Сандеј тајмса" који је истраживао корупцију приликом доделе организације Светског првенства Катару 2010, или америчко-мађарског адвоката Марка Сомоса који је Комесаријату УН за људска права поднео тужбу против катарске краљевске породице.

Хакерске операције од 2019. године 

Према подацима до којих су дошли "Сандеј тајмс" и Биро за истраживачко новинарство, хаковање поштанских сандучића и даљинско управљање микрофонима и камерама на рачунарима педесетак особа почело је још 2019. године, од стране једне групе индијских хакера. 

Ангажовање хакера ишло је преко бивших британских полицајаца или обавјештајаца, који сада раде у приватном сектору, наводи се у истрази британског листа.

Ова индијска група имала је различите мете.

Тако је швајцарски председник Игнацио Касис био на мети непосредно после разговора о санкцијама Русији са Борисом Џонсоном док је био премијер Уједињеног Краљевства, баш као и Филип Хамонд када је био британски министар финансија и док се бавио случајем тровања новичоком у Великој Британији. Поред тога, један олигарх који је побегао из Русије такође је наводно био мета на захтев лондонске адвокатске фирме која ради за руску државу.

image
VV inauguration
banner